Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Komilfa
  • 23.08.2017. 12:00

Podigli maslinik 300 kilometara od prebivališta

"Želimo okrupniti imanje, dokupiti još zemlje uz naš maslinik, ali nitko neće prodati iako zemlja stoji u ledini", kažu složni bratići Mladen Koša i Mirko Mišura.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 2.860
  • 406
  • 0

Složna braća kuću grade, a bratići Mladen Koša (52) i Mirko Mišura (50) podignu još i maslinik. Da sve bude zanimljivije, sa svojim obiteljima žive u Zagrebu, a maslinik imaju 300 kilometara dalje i to u Perušiću kod Benkovca.

Od zezancije do sadnje

"Jedva čekam da stignem doli. Najprije u maslinik, a onda u vikendicu", kaže Mladen Koša. On je fetivi Purger, rođeni Zagrepčanin, a evo kako je, uz svoj posao na Zagrebačkom velesajmu, postao i maslinar.

"Sve je počelo kao u šali", govori Koša i pojašnjava kako su on i bratić Mirko Mišura, koji također živi i radi u Zagrebu, postali i ortaci. "Moj tetak i Mirkov otac Milivoj Mišura iz Podluga nam je jedne večeri, prije 13 godina, iz čiste zezancije rekao: Dečki, imam 8.000 metara zemlje u Perušiću. Eno vam je i radite što hoćete. Posadite masline", sugerirao je Milivoj.

Nije dugo čekao odgovor: "Ma, znaš što tetak, mi ćemo to i napraviti", prepričava Mladen i pojašnjava kako su on i bratić Mirko ubrzo prionuli poslu i počeli podizati maslinik sa 200 stupi maslina, od čega 150 oblica, 43 krvavice i 7 leccina.

U međuvremenu su osnovali OPG Komilfa i još dokupili 1.500 metara četvornih te uz 50 maslina, posadili smokve i bajame.

Kamene kućice i suhozidi

"Na terenu su dvije kamene kućice koje namjeravamo urediti kao i suhozid oko nasada", kaže Koša i otkriva da su već predali dokumentaciju za sredstva iz europskih fondova za ruralni razvoj. Konkretno, za mjeru 6.1. za razvoj malih gospodarstava što iznosi 15.000 eura i posebno za suhozid kao graditeljsku baštinu.


Složni bratići: Cijelo ljeto navodnjavali i čuvali masline od požara

"Kad uredimo kućice još više vremena ćemo provoditi na imanju. Pojesti feticu pršuta, popiti žmul vina, a dolazit će i gosti kušati naše ulje", kaže Koša. U masliniku su mu se i ovog ljeta pridružiti supruga Inga, kćer Hana kao i roditelji Nada i Ivan. Ujutro ili navečer u masliniku, a ostali dio dana, dok su na odmoru, na moru i uz more u Pirovcu, gdje imaju vikendicu.

"Od Perušića do Pirovca ima 24 kilometra. Isto kao od Dubrave do Sesveta u Zagrebu", kaže Mladen Koša. Najljepše je što se gotovo svaki dan okupe zajedno njegova i obitelj bratića Mirka Mišure, koji ima vikendicu u rodnom Podlugu. Od Podluga do plaže u Pakoštanima nema niti 15 kilometara, odu i do Zrmanje, a na odlasku i povratku, ujutro i pridvečer uvik se svrati i do maslinika u Perušiću.

Ima se što raditi pogotovo ove godine kad je velika suša i žega.

Zalijevali i čuvali masline od požara

U utorak i srijedu oko sedam sati navečer okupili su se svi, Mirkova i Mladenova obitelj, da bi navodnjavali masline.

"Ovo je treći put ove godine da zalijevamo", kaže Koša. U svakoj cisterni koja stiže iz Lišana Ostrovičkih je 15.000 litara vode, koju najprije iz cisterne pretaču u svoje rezervoare. Jedan od 5,5 tisuća litara je gumeni i on se nalazi u kamenoj kućici. Da ga žega nebi "imberlala". Pokraj su još 3 vanjska spremišta, svaki po 3,5 tisuća vode.

"Spremišta su spojena u fi 32 izlaznu cijev kroz koju voda slobodnim padom stiže do kapaljki raspoređenih oko svake masline. Imamo prirodni pad terena cca 5 metara, a teren na kojemu je sedam redova maslina dug je 230 metara tako da s protokom vode nema problema. Oko svakog stabla su tri kapaljke protočnosti 4 litre vode na sat tako da zajedno svakoj maslini daju 12 litara vode", pojašnjava Koša i dodaje: "Bolje je jednom intezivno zaliti nego više puta pomalo. Od malo nema koristi jer preveliko je isušivanje pa voda i ne dođe do žila", govori Koša. Zavisno od situacije, možda bi trebalo još jednom ponoviti zalijevanje prije berbe.

Po medalje na međunarodna natjecanja

"Vidite, plodovi su zdravi, jedri i ima ih hvala bogu poprilično. Na razini prošle godine, znači oko 2,5 tone", ne kriju zadovoljstvo Mišura i Koša. Očekuju da će i ulje biti kvalitetno, ekstra djevičansko pogotovo što ove godine nije bilo bolesti ni nametnika pa takorekuć i nije tribalo prskati.

Za svoje višesortno ulje bratići su lani osvojili zlatne medalje i plasirali se među najbolje na Danima masline u Zadru, Vodicama i na Festivalu maslina u Zagrebu gdje su u Top-10 zauzeli sedmo mjesto. "Ako bogda dogodine ćemo otići i vani, na međunarodna natjecanja u Rim, Milano, a možda i u New York", najavljuje Koša.

Masline i ove godine dobro rodile

"Željeli bi još okrupniti imanje, dokupiti zemlje, ali nitko neće prodati. Ne daju ni u koncesiju iako zemlja uz naš maslinik stoji neobrađena", govori Mišura. Za sada on i bratić ostaju na sadašnjim kapacitetima, uredit će kućice, suhozide i nastaviti raditi i u masliniku okupljati rodbinu i prijatelje. Jer, nema ništa lipšeg od druženja.

Predah uz kamenu kućicu - Gordana i Mirko Mišura, prijatelj Renato Kovačić, te Inga i Mladen Koša

"Bude i ispod peke ili na ražnju", kaže Mirko Mišura. Jako su, veli, rodbinski povezani, a masline su sve još i pojačale, dale dodatni smisao, ili kako jednostavno reče Mirko: "Spajamo ugodno s korisnim!" On ima i svoj slogan: "Dalmacija u srcu, maslina ljubav, a Hajduk život!" U šali Mirko za svog bratića Košu, koji je navijač Dinama, kaže: "Oni navijaju, a mi živimo Hajduk."

Tim njegovim riječima i završavamo ovu kratku šetnju po masliniku kojega se nebi postidjeli i ponajbolji hrvatski (i svjetski) maslinari. Super sređen, održavan... Bog bogova iako su njegovi vlasnici bratići Mladen Koša i Mirko Mišura faktički udaljeni od svojih maslina više od 300 kilometara. Faktički, ali u srcu su im uvijek. Ma gdje bili. A kad se srca bratića slože i najbolji maslinik se napraviti može.

Foto: Nedjeljko Jusup


Tagovi

Mladen Koša Mirko Mišura 300 kilometara 200 stupi maslina OPG Komilfa Razvoj malih gospodarstava Inga Hana Nada Ivan Ekstra djevičansko Zlatne medalje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]