Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod masline
  • 21.08.2015. 08:20

Podbacio urod sorte Oblica

Velike količine oborina i nagli pad temperature zraka, smanjiti će ovogodišnji urod u dalmatinskim maslinicima.

Foto: depositphotos.com, digitalphoto
  • 171
  • 14
  • 0

Stručnjaci Savjetodavne službe iz Zadarske županije upozoravaju maslinare, da su nakon proteklih kiša i naglog sniženja temperatura zraka, stvoreni povoljni uvjeti za pojavu i širenje uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina).

Urod maslina sorte Oblica bit će puno manji od očekivanog

"Na tu je bolest posebno osjetljiva naša domaća sorta Oblica, koja je ove godine, upravo zbog toga, prilično podbacila. Stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera u svim maslinicima širom županije, uporabom jednog od pripravaka s kraćom karencom kao što su Neoram WG s karencom od 15 dana te Stroby WG ili Difcor s karencom od 30 dana. Maslinina muha (Bactrocera oleae) i dalje se lovi na svim pozicijama u niskom intenzitetu, no nakon kiša i pada temeperature, očekujemo intenzivniji let spomenutog štetnika", kaže Ivan Šimičević.

Također podsjeća na preporuku vezanu za organiziranu primjenu preventivne metode upotrebom zatrovanih mamaca, korištenjem Success Baita, Rogora + Buminala ili Eco trap vrećica.

Redovno pregledajte maslinike kako bi na vrijeme primijetili štetnika svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Za zaštitu koristite dozvoljeno sredstvo na osnovi dimetoata, Rogor 40, s karencom od 42 dana. Zaštitne mjere obavljajte u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Foto: depositphotos.com, digitalphoto


Tagovi

Zadarska županija Savjetodavna služba Paunovo oko Povoljni uvjeti Sorta Oblica Maslininina muha Ivan Šimičević Zatrovani mamci Maslinin svrdlaš Dimetoat


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]