• Vrgoračke jagode
  • 15.04.2021. 14:25
  • Splitsko-dalmatinska, Vrgorac

Počela berba jagoda u vrgoračkom kraju, 15 OPG-ova zbog poplava ostalo bez uroda

Urod će biti visok, no 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su nastradala u prošlogodišnjoj poplavi u Kokorićima, ostali su bez uroda i prihoda, rekao je Milan Franić iz Udruge "Vrgoračka jagoda". 

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
  • 499
  • 27
  • 0

Počela je berba jagoda u vrgoračkom kraju, a ove se godine očekuje oko 600 tona, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare Udruge "Vrgoračka jagoda". 

Visokokvalitetne jagode na hrvatskim bi se tržnicama mogle naći već od sutra, najavio je potpredsjednik te udruge Milan Franić. 

Po njegovim riječima, očekuje se 600 tona, što će tamošnjim uzgajivačima donijeti prihod od 12 milijuna kuna. 

"Prati nas lijepo vrijeme i imat ćemo standardnu kvalitetu. Urod će biti visok i kvalitetan kod gotovo svih sto proizvođača, no 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su nastradala u prošlogodišnjoj poplavi u Kokorićima, nažalost, ostali su bez uroda i prihoda jer im je poplava uništila plastenike i nasade", rekao je Franić. 

Dodao je kako je cijena 25 kuna po kilogramu, što je i dalje znatno niže od cijene u Europskoj uniji, koja se kreće između sedam i deset eura.

"Ali mi smo zadovoljni jer će vrgorački jagodari prihodovati oko 12 milijuna kuna na uloženih 5-6 milijuna kuna, što je za hrvatske uvjete dobro. Stoga ćemo i dalje ulagati u podizanje kvalitete proizvodnje u kojoj sada imamo oko 80 posto nasada u tunel-plastenicima, što je zaštita od kiše i leda i jamči uzgoj bez upotrebe pesticida", rekao je Franić. 

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić najavio je da će Grad i dalje pomagati uzgajivačima sufinanciranjem sadnica, a zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom, dodao je, u posljednje tri godine iz programa poticaja sufinancirano je milijun sadnica.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Berba jagoda Vrgoračka jagoda Milan Franić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Maglovita i brdovita Slavonija.

No, danju se sunce probije; i šteta ga ne iskoristiti, pogotovo kada je zrak pročišćen i imamo tu sreću - živjeti u ovako lijepoj zemlji koja ne obiluje zagađenjima.

Vaši Planovi za vikend?