• Obavijest voćarima
  • 18.05.2015. 14:00
  • Varaždinska

Plamenjača u vinogradima, krastavost u voćnjacima

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare i voćare.

  • 99
  • 6
  • 0

Na svim lokalitetima Varaždinske županije u protekla tri dana palo je u prosjeku 16 litara kiše, što je bilo dovoljno da se ostvare primarne infekcije plamenjačom i crnom pjegavošću u vinogradima te infekcije krastavošću u voćnjacima.

Vinogradarima se preporuča obaviti zaštitu nekim od sistemičnih fungicida kao što su Mikal flash, Mikal premium, Curzate F, Antracol combi WP 76 ili Azimut 80 WG. Uz to se za pepelnicu preporuča dodati sumporni pripravak poput Kossana WG, Chromosula 80, Kumulusa DF ili Cosavet DF.

U voćnjacima jabuka i kruška koristite ditianon (Delan 700 WDG), mankozeb (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Cadillac 80 WP, Penncozeb 75 DG), metiram (Polyram DF) ili kaptan ( Merpan 80 WDG, Captan 80 WG). Kontaktnim pripravcima dodajte sistemične kao što su Difcor, Agro, Score 250 EC ili Indar EW. Pripravci Stroby DF, Zato 50 Wg i Teracel WG, osim krastavosti suzbijaju i pepelnicu.

Pazite na ograničenja kod upotrebe u integriranoj zaštiti.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu te ih se pridržavajte, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Martina Borić dipl.ing.agr
martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Kiša Krastavost Plamenjača Sumpor Savjeti Vinogradi Voćnjaci Crna pjegavost Varaždinska županija Savjetodavna služba Preporuke Martina Borić Mankozeb Ditianon Metiram Kaptan Kontaktni pripravci


Autorica

Sandra Špoljar

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Smilje u Istri ? Kupio sam parcelu u Istri, 2300 m2, trenutno ju čistim od korova i slično pa razmiš... Pročitaj cijelu bilješku »