Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pixofarm
  • 06.11.2020. 07:30

Pixofarm aplikacija za pametne telefone broji i dimenzionira voće na stablu

Riječ je o digitalnom rješenju za optimizaciju berbe koje pruža pouzdano praćenje uroda i prognozne podatke.

Foto: EU-Startsup
  • 288
  • 69
  • 0

Austrijska start up tvrtka Pixofarm je razvila digitalno rješenje za voćarsku industriju. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja koristi umjetnu inteligenciju za praktičnu digitalizaciju brojanja i dimenzioniranja voća putem pametnog telefona.

Voćari traže pametne i fleksibilne pristupe

Nakon što su kupci u Europi izvijestili o svojim uspjesima, počeli su ju koristiti i proizvođači u Čileu, Južnoj Africi, Australiji i Novom Zelandu.

Isprobali smo besplatnu mobilnu aplikaciju za identifikaciju biljaka

Ovaj jedinstveni pristup otvara novu kategoriju na području praćenja usjeva i razlikuje Pixofarm kako od tradicionalne metode brojanja i ručnog mjerenja plodova, tako i od skupljih i manje dostupnih potpuno automatiziranih rješenja na tržištu.

"Voćari očito traže pametne i fleksibilne pristupe na ovom području", tvrdi Farid Edrisian, izvršni direktor tvrtke. "Nema razloga da se voće i dalje broji i mjeri ručno, dok pametno rješenje pruža sve svoje prednosti odmah na proizvođačevom telefonu", dodao je.

Kako radi aplikacija?

Ova tehnologija prati rast i broj plodova kako bi voćarima pomoglo da donose ispravne odluke i učinkovitije koriste svoje resurse. Uz to, nudi pouzdana predviđanja raspodjele veličine ploda po klasama i ukupnog volumena berbe tjednima unaprijed. Također, značajno poboljšava planiranje i učinkovitost operacija, logistike, marketinga i prodaje.

HRana - aplikacija koja otkriva koji je proizvod opozvan s tržišta

Potrebno je unijeti podatke kao što su površina uzgoja, lokacija, starost voćnjaka i slično. Zatim kod pojave plodova pomoću kamere na aplikaciji uslikati plod na kojega smo prije toga zalijepili naljepnicu kao referentnu točku za bolje mjerenje. Kasnije će aplikacija izračunati veličinu, klasu i ostale potrebne podatke. Osim toga, plodovi na drvetu mogu se brojati fotografiranjem cijelog stabla, a u tom slučaju nije potrebna referentna točka.

Osvojena i nagrada

Online nadzorna ploča pojednostavljuje administraciju više proizvodnih mjesta. Kako tvrde, rješenje je 100% fleksibilno i dostupno svakom voćaru na svijetu. "Posljednje, ali ne manje važno je isplativost ovog sustava bez ikakvih ograničenja u vremenu ili učestalosti mjerenja", zaključuje Edrisian.

Inače, ovaj je proizvod osvojio nagradu kao najbolje praktično rješenje za poljoprivredno – prehrambeni sektor na događaju Startup Europe Smart Agrifood Summit 2020.

Informacije o preuzimanju potražite na njihovoj web stranici kao i dostupnu demo verziju. 

U videu pogledajte kako izgleda mjerenje pomoću ove aplikacije:


Tagovi

Pixofarm Voćarstvo Klase voća Aplikacija Startup Digitalizacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.