AgroKlub.com

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Voćarstvo » Pazite na diferenciranje pupoljaka voća i retrovegetaciju

Pazite na diferenciranje pupoljaka voća i retrovegetaciju

Jesenski radovi u voćnjaku

Pazite na diferenciranje pupoljaka voća i retrovegetaciju

Datum: 29.10.2017. 16:30

Kategorija:

Voćarstvo

Od stupnja diferenciranja cvjetnih pupoljaka ovisi rodnost voćke u sljedećoj vegetaciji. Pažnju treba obratiti i na retrovegetaciju.

Razdoblje nakon berbe voća, ne bi trebali smatrati periodom mirovanja, jer se i tada u voćkama odvijaju životni procesi koji je čine rodnom. Tada se nastavlja period diferenciranja cvjetnih pupoljaka za sljedeću godinu.

Diferenciranje pupoljaka je vrlo važan i složen proces u toku razvoja voćne vrste, za što su neophodni optimalni vremenski uvjeti i dobro kondicijsko stanje svake voćke. Ono ovisi od meteoroloških čimbenika i od primijenjene agrotehnike i pomotehnike.

Različito razdoblje diferenciranja

Na period početka diferenciranja i dužinu trajanja utječu i podloga, položaj grana u krošnji i mnogi drugi faktori.

"Kod pojedinih voćnih vrsta period diferenciranja cvjetnih pupoljaka počinje vrlo rano u toku vegetacijskog razdoblja (krajem lipnja - višnja, jabuka), kod drugih od polovice kolovoza pa nadalje (kajsija, lješnjak) ili tek od polovice rujna (malina, kupina)", kaže dipl. ing polj. Nenad Stefanović.

U ovakvim vremenskim uvjetima, mnogi se jesenski radovi u voćnjaku moraju odložiti za kasnu jesen ili početak zime da se ne bi poremetila ravnoteža prirodnih procesa u biljci. Trajanje faze diferenciranja cvjetnih pupoljaka uvjetovano je vrstom i sortom, a podložno je kolebanjima pod utjecajem vanjskih faktora.

Od stupnja diferenciranja cvjetnih pupoljaka ovisi rodnost voćke u sljedećoj vegetaciji.

Retrovegetacija

Bilježe se i pojave retrovegetacije kod voćaka - ponovna pojava lisne mase nakon opadanja iste. To je štetan proces, jer osim što smanjuje otpornost biljaka na niske temperature, one u narednu sezonu ulaze oslabljene, daju niži prinos i osjetljivije su na napade bolesti i štetnika.

"Takve voćke gube na kondiciji i nespremno će dočekati predstojeće zimsko mirovanje. Zbog toga je preporuka proizvođačima da obiđu svoje nasade i utvrde prisustvo retrovegetacije. Ako je ona u manjoj mjeri prisutna, preporuka je da se rano u proljeće (prije kretanja vegetacije), obavi intenzivnija rezidba, kako bi se voćka što prije oporavila od stresa i uspostavila fiziološku ravnotežu između rasta i rodnosti. Ako je retrovegetacija u većoj mjeri prisutna, treba tu lisnu masu orezati prije zime, a nakon toga obaviti tretiranje bakarnim preparatima", savjetuje Stefanović.

Foto: Bigstockphoto/spectator

Broj pregleda članka: 1678; Uspješnost članka: 85.9

Tagovi: Jesenski radovi u voćnjaku

Ključne riječi članka: pazite, na, diferenciranje, pupoljaka, voca, i, retrovegetaciju, pupoljaka, cvjetnih, prije, voćke, diferenciranja, period, cvjetnih pupoljaka, diferenciranja cvjetnih, diferenciranja cvjetnih pupoljaka, period diferenciranja cvjetnih


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.


Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (34%)

Isuzu D-Max (10%)

Mitsubishi L200 (6%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (21%)

VW Amarok (20%)

Broj glasova: 177

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »