Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti
  • 04.10.2013. 12:43

Paunovo oko, spriječite razvoj bolesti

Maslinari, najznačajnija i najučestalija bolest masline u našim krajevima je Paunovo oko (Spilocaea oleaginea).

  • 2.649
  • 176
  • 0

Radi se o uzročniku prisutnom u maslinicima tijekom cijele godine, napose onima sa gustim krošnjama i izloženim utjecaju visoke relativne vlage zraka. Gljiva prezimljuje u otpadnutim listovima kao i onima koji su se zadržali u krošnji i predstavljaju najvažniji izvor zaraze.

Upravo u jesenskom razdoblju (listopad, studeni) dolazi do najobilnije sporulacije gljive. Pri povoljnim temperaturama, a optimalne su od 16˚C do 21 ˚C, kao i visokoj relativnoj vlažnosti infekcije su moguće tijekom cijele vegetacije.

Paunovo oko na maslini

Vrlo je važno, sa stajališta uspješne zaštite nasada, imati na umu da period od infekcije do pojave simptoma traje od 15 dana do preko osam mjeseci. Taj period zovemo latentnom zarazom gdje pravodobnom zaštitom maslinika možemo spriječiti daljnji razvoj gljive i pojavu simptoma bolesti.

Pripravak koji nam pruža nasjviši stupanj zaštite u ovoj fazi uzgoja je Nordox 75 WG.

Nordox je proizvod na osnovi bakrenog oksida, koji se čistoćom djelatne tvari, toksikološkim svojstvima, kao i niskom dozom primjene izvanredno uklapa u programe integrirane i ekološke zaštite.

Nordox 75 WG sadrži vrlo sitne čestice bakrenih iona pri čemu je više od 80% čestica ispod 2 µm (prosječno 1,2 µm). Zahvaljujući tome, uz dobru aplikaciju, postiže se vrlo ravnomjerna distribucija na biljnim organima.

Nordox 75 WG zbog toga ima naglašeno svojstvo spore redistribucije što mu osigurava visoku otpornost na ispiranje oborinama.

U razdoblju pred nama, dva su roka suzbijnja Paunova oka:

  • prvi nakon obavljene berbe
  • drugi netom nakon rezidbe

Doza primjene: 1,5 kg/ha ili 150 g/hl.


Tagovi

Paunovo oko Zaštita Syngenta Vlaga Bolest Visoka temepratura


Partner