Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene u Firenci
  • 11.12.2022. 10:30

Paprene cijene u Firenci: Češnjak i bosiljak kao od zlata, 22 eura za kilogram?!

Vrijeme je da se polako naviknemo na cijene u eurima, a po kojim se voće i povrće prodaje u talijanskoj Toskani?

Foto: Bojan Kecman
  • 974
  • 125
  • 0

Toskana je jedna od najljepših talijanskih regija, najviše poznata po turističkim atrakcijama, prelijepim seoskim područjima i proizvodnji vina i maslina. Iako je u svijetu prisutna kriza cijene voća i povrća pristupačne su džepovima građana.

Prema vrijednosti poljoprivredne proizvodnje Italija se već godinama nalazi među tri najjače zemlje. Poznata je po proizvodnji kvalitetnih vina, maslinovog ulja, voća i povrća.

Niže cijene voća

U odnosu na nas cijene voća i povrća niže su i povoljnije ako se uzme u obzir da je prosječna plaća u Italiji 1.923 eura i ako se računaju nabavne cijene po kojima se ovi poljoprivredni proizvodi nabavljaju u Italiji. Jabuke i kruške, koje su među najpopularnijim voćnim vrstama koštaju od 1,70 eura do najviše tri eura/kg. Tako, za sortu Granny Smith, u Firenci, najvećem gradu regije Toskana, prosječno se izdvaja 1,78 eura, za Zlatni delišes 1,95, Galu 2,09 eura po kilogramu.

Jabuke i kruške su među najpopularnijim voćem

Sorta kruške, Viljamovka, košta 2,48 eura, Boskova bočica 2,78 eura, a Abate Fetel, inače najpopularnija sorta u Italiji, 2,98 eura po kilogramu. Crveno grožđe je jeftino pa se za njega treba izdvojiti nešto manje od dva eura po kilogramu, dok su klementine 1,78 eura, a nar 3,48 eura.

Visoke cijene mahuna i češnjaka

Kod povrća, cherry košta od 1,98 do 2,98 eura, a razne sorte rajčice oko 2,70 eura za kilogram. Cijene bijelog krumpira kreću se od 1,18 do 2,22 eura, koliko treba izdvojiti i za kilogram crvenog. Međutim, češnjak je skup, čak 22 eura za jedan kilogram.

Mahune koštaju 11 eura po kilogramu

Paprike su također nešto skuplje pa je za kilogram potrebno oko tri eura dok su mahune skupe. Koštaju nešto više od 11 eura/kilogramu. Brokula je oko 1,50 eura po kilogramu, a bosiljak je vrlo skup, čak 22 eura treba platiti jedan kilogram ovog začina. 


Tagovi

Firenca Toskana Italija Viljamovka Gala Zlatni delišes Abate Fetel Cijene voća i povrća


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]