Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.10.2008.

Pala otkupna cijena mandarina

Hrvatska je među većim proizvođačima mandarina u Europi. Čak 70 posto domaćih mandarina ide u izvoz, a nova tržišta su Nizozemska, Njemačka, Austrija i Češka

  • 2.972
  • 146
  • 0

Ove se godine očekuje rekordan urod mandarina od 50.000 tona, dok su domaće potrebe za mandarinama 16.000 tona. Osiguran je otkup svih mandarina ponuđenih na tržištu uz zajamčenu cijenu od 2,60 kuna za kilogram.

Niko Kapović, direktor otkupne stanice Konzuma u dolini Neretve, kaže da je za nama izvanredna godina za urod mandarina, jer suša nije pogodila nasade koji se navodnjavaju, a 70 posto mandarina će se plasirati u izvoz.

Naime, uz tradicionalna izvozna tržišta kao što su zemlje u našoj regiji, mandarine iz Hrvatske, koja je jedna od većih proizvođača u Europi, izvoze se i u Nizozemsku, Njemačku, Austriju i Češku. No, uz gužve u špici ovogodišnjeg otkupa mandarina u Metkoviću i Opuzenu, uslijedio je i pad otkupne cijene s četiri kune po kilogramu na zaštitnu cijenu - 2,60 kuna po kilogramu. Ipak, već je otkupljeno 5000 tona mandarina, što je 20 posto više nego lani u ovo doba godine.
Ovo je najgore vrijeme za proizvođače mandarina, jer upravo sada, u vrijeme otkupa, mandarina na tržištu ima najviše. To znači da je otkupna cijena najniža, jer mandarina ima viška.
Uz to, žale se da se nekad moglo dobro živjeti od tisuću stabala mandarina, odnosno tri vagona ubranih plodova. No, sada je treba mnogo više ulagati u tehnologiju dozrijevanja mandarina, »kalibriranje«, jer se mandarine beru zelene, kao i banane, a na tržište dolaze narančaste.

Otkup mandarina ove je godine počeo 1. listopada i potrajat će sve do sredine studenoga. Naime, mandarine su otporno voće koje može vani izdržati i niže, jesenske temperature.
Kroz mrežu otkupljivača u dolini Neretve očekuje se otkup 40. 000 tona od čega će 20. 000 tona završiti u izvozu, a najveći dio proizvodnje mandarina će se staviti u legalne tržne tijekove, te će se smanjiti sivo tržište. Mandarine su dosad redovito stizale iz BiH, preko »meke granice«, što stvara nered na hrvatskom tržištu, koje je ionako zatrpano robom iz uvoza.

Prošle je godine otkupljeno 28.000 tona uz zajamčenu cijenu od 2,20 kuna po kilogramu. To povećanje cijena, što ukupno iznosi 20 milijuna kuna na ime poticaja, pokriva rast troškova proizvodnje i očuvanje dohotka proizvođača. Uz to, istodobno će cijenu mandarina na tržištu održati na razini prihvatljive domaćem potrošaču.

Proizvođači mandarina, koje je jedino voće, uz jagode, kojeg imamo dovoljno iz domaće proizvodnje, žale se da »vrhnje« u otkupu mandarina beru otkupljivači, a ne proizvođači, koji su na kraju podužeg štapa.

Nedostaje jabuka, krušaka, šljiva

U Hrvatsku se na godinu uveze voća u vrijednosti od 150 milijuna dolara, a u slučaju povećanja proizvodnje voća za 60.000 hektara, mogli bismo ga izvoziti za 300 do 400 milijuna dolara, kaže Frane Ivković, glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice. Dodaje da na domaćem tržištu nedostaje gotovo 50 posto jabuka, 80 posto krušaka te 10 do 20 posto šljiva, ovisno o godini.
Marinko Petković