• TISUP
  • 10.12.2017. 12:00

Pala cijena južnom voću, skuplje grožđe i jabuke

Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi objavio je i podatke o cijenama voća.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 407
  • 20
  • 0

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), na veletržnicama u studenom zabilježene su niže cijene nekoliko južnih voćnih vrsta. Tako su zabilježene niže cijene kivija (-14,74 %), grejpa (-14,64 %) i naranči (-5,52 %).

Kod limuna, mandarina i banana došlo je do manjih promjena cijena ( od -1,75 % do 2,75 %). Od praćenih sorti jabuka Idared, Jonagold i Zlatni delišes su imale gotovo iste cjenovne nivoe kao i u listopadu. Viša cijena, navode, zabilježena je kod sorte Gala, dok su znatno pojeftinile jabuke sorte Granny Smith (-16,54 %) i Fuji (-7,14 %).

Stolne sorte grožđa su poskupjele u odnosu na listopad. U odnosu na cijene u studenom 2016. godine, na veletržnicama većina voćnih vrsta ima nešto više cijene.

Kako dodaju, unatoč medijskim napisima o lošoj berbi jabuka i nedostatku jabuka kako na našem tako i na EU-tržištu, što se sve trebalo odraziti na cijene jabuka ove zime, veleprodajne cijene jabuka na reprezentativnom tržištu RH za sada su stabilne i bez većih odstupanja u odnosu na cijenu iz 2016.

"Jabuke sorte Idared s prosječnom cijenom od 4,49 kn na istoj su cjenovnoj razini kao i prošli (47.tj.) tjedan što je za 3,44 % niža cijena nego u 46. tjednu. U odnosu na 48. tjedan prošle godine cijena im je ipak viša za 11,14%. Jabuke sorte Jonagold i Jonagored (prosječna VPC 5,58 kn/kg), Golden delicious (prosječna VPC 4,76 kn/kg) i Red delicious (prosječna VPC 6,23 kn/kg) za manje od 1% skuplje su nego u prethodnom tjednu, te od 5,78 do 6,29% skuplje nego u istom razdoblju prošle godine. Najmanje povećanje u odnosu na cijenu u istom razdoblju prošle godine bilježimo kod jabuka sorte Granny Smith (3,54 %)", zaključuju iz TISUP-a.

Foto: Pixabay/Pexels


Izvori

Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Cijene Voće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi