Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 25.02.2020. 13:30

Oznake, pečaćenje i pakiranje reprodukcijskog materijala i sadnica voća

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje o Prijedlogu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o stavljanju na tržište reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica namijenjenih za proizvodnju voća.

Foto: Depositphotos/annieeagle
  • 419
  • 25
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Tema savjetovanja je: Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o stavljanju na tržište reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica namijenjenih za proizvodnju voća

Kako pojašnjavaju, Prijedlogom nacrta navedenog Pravilnika prenose se odredbe Provedbene direktive Komisije (EU) 2019/1813 оd 29. listopada 2019. o izmjeni Provedbene direktive Komisije 2014/96/EU o uvjetima označivanja, pečaćenja i pakiranja reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica namijenjenih proizvodnji voća obuhvaćenima područjem primjene Direktive Vijeća 2008/90/EZ u pogledu boje oznake za certificirane kategorije reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica te sadržaja dobavljačeva dokumenta, te odredbe Provedbene direktive Komisije 2020/177/EU оd 11. veljače 2020. o izmjeni direktiva Vijeća 66/401/EEZ, 66/402/EEZ, 68/193/EEZ, 2002/55/EZ, 2002/56/EZ i 2002/57/EZ, direktiva Komisije 93/49/EEZ i 93/61/EEZ te provedbenih direktiva 2014/21/EU i 2014/98/EU u pogledu organizama štetnih za bilje na sjemenu i drugom reprodukcijskom materijalu bilja.

Između ostalog, u članku 14. stavak 1. mijenja se i glasi:

(1) Certifikat proizvođača na pakiranju kojim je označen reprodukcijski sadni materijal i sadnice kategorije CAC mora sadržavati najmanje sljedeće podatke:

  • oznaku "pravila i standardi EU"
  • oznaku države članice u kojoj je Certifikat proizvođača izdan ili odgovarajući kod
  • naziv i upisnički broj dobavljača ili kod koji mu je izdalo nadležno službeno tijelo
  • pojedinačni broj partije ili tjedni broj ili serijski broj
  • botaničko ime vrste (botanički naziv i/ili hrvatski naziv latiničnim pismom)
  • oznaku kategorije: CAC
  • ime sorte i prema potrebi, klona. U slučaju da podloge ne pripadaju sorti navodi se ime vrste ili međuvrsnog hibrida. Za cijepljene sadnice takve se informacije navode za podlogu i za međupodlogu. Za sorte koje su u postupku priznavanja i/ili zaštite navode se informacije u obliku: "predloženo ime" i "zahtjev u postupku"
  • datum izdavanja Certifikata proizvođača na pakiranju.

Savjetovanje je otvoreno do: 9.3.2020.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Pravilnik Reprodukcijski materijal Sadnice Proizvodnja voća


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).