• Kneževi Vinogradi
  • 11.10.2013. 18:44

Otvoren objekt za preradu i skladištenje voća

Novootvoreni objekt za preradu i skladištenje voća ima kapacitet dugotrajnog skladištenja voća od 2.700 tona te je opremljen najsuvremenijom opremom za sortiranje i pakiranje voća te za preradu voća u voćni sok

  • 2.166
  • 299
  • 0

Danas je u Kneževim vinogradima svečano obilježeno otvaranje Objekta za preradu i skladištenje voća, jedne od najvećih poljoprivrednih investicija u regiji Slavonije i Baranje, vrijedne čak 35 milijuna kuna, uz sufinanciranje sredstvima iz IPARD-a u iznosu od 11,2 milijuna kuna. WerkosGrupa ovom je investicijom pomaknula granice vlastitog poslovanja te unaprijedila poljoprivredno-ekonomsku sliku Baranje. "Otvaranje novih radnih mjesta, podizanje tehnološkog standarda u poljoprivredi Baranje, višak skladišnog kapaciteta ustupljen lokalnim voćarima za podizanje njihove konkurentnosti te okrupnjavanje i dovođenje u funkciju zapuštenih poljoprivrednih površina, samo su neke od prednosti ove investicije", rečeno je na svečanosti. Istom prigodom predstavljena je i njihova robna markna - RABO Premium Quality Fruit brand.

Potencijal koji nudi regija Slavonije i Baranje, sustavnim istraživanjem tržišta voća i voćnih sadnica, kontinuiranim stručnim usavršavanjem te povezivanjem s najvećim europskim proizvođačima voća i voćnih sadnica, temelj je za tržišnu realizaciju ove ideje. 2008. godine, kada je tvrtka Baranjski voćnjaci d.o.o. postala dio Werkos grupacije, izrasli su u jednog od lidera rasadničarske i voćarske proizvodnje u regiji.

Novootvoreni objekt za preradu i skladištenje voća ima kapacitet dugotrajnog skladištenja voća od 2.700 tona, najnapredniji je objekat ove vrste u Hrvatskoj, sadrži tehnologiju ULO-DCA (ultra low oxygen-dinamic controlled atmosphere), mogućnost čuvanja jabuke i do 12 mjeseci te je opremljen najsuvremenijom opremom za sortiranja i pakiranje voća, ali i suvremenom opremom za preradu voća u voćni sok. Novi objekt sastoji se od komora za dugotrajno skladištenje voća, pogona za preradu voća u sok, prostora za pripremu, sortiranje i pakiranje voća te uredskih prostora. Moderni sustavi zaštite koje koriste kako bi se smanjio rizik od nepovoljnih vremenskih uvjeta te maksimalno iskoristio potencijal voćnjaka su sustav za obranu od tuče (na svih 110 ha voćnjaka), sustav za obranu od mraza (90 ha voćnjaka) i sustav za navodnjavanje (110 ha voćnjaka + 30 ha rasadnika).

U svečanost otvorenja objekta mnogobrojne partnere projekta prigodnim govorom uveo je Nikola Velicki, direktor Baranjskih voćnjaka, a otvorenju je nazočio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji se osvrnuo na važnost ovog poduzetničkog pothvata za razvoj čitavog sektora. Župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić te načelnik općine Kneževi Vinogradi Denes Šoja istaknuli su problematiku sporog razvoja lokalne zajednice, ali i sve njene potencijale.

Ovakvim investicijama naša voćarska proizvodnja zasigurno postaje konkurentna i na golemom tržištu Europske unije.


Fotoprilog


Tagovi

RABO Grupa Werkos Baranjski voćnjaci d.o.o. IPARD ULO-DCA Tihomir Jakovina Vladimir Šišljagić Denes Šoja Prerada voća Objekt


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Raste slonovski češnjak

#mojepovrće