• Poljoprivreda
  • 30.09.2008.

Otkup jabuka

  • 8.396
  • 397
  • 0

Berba jabuka je iza nas, barem za većinu sorti koje se uzgajaju u RH. Ostale su još samo kasne sorte poput Granny Smitha, Fuji itd. Otkupljivaći na našem tržištu su: „PZ Matijević“, „Brane“, „Gomolava“, „Vrni“, „Fragaria“ i dr., međutim industrijska jabuka bila je ove godine veliki problem. Samo jedno kraće vrijeme je otkup vršila Podravka i neki manji otkupljivači.

Kao mogućnost otkupa II - klase dobar su posao mogli napraviti oni koji su prodali jabuku u Bosni i Hercegovini. Naime, takva jabuka u Hrvatskoj bi postigla drastično manju cijenu i bila bi plaćena sa odgodom. Za sorte koje se tek trebaju brati ovu mogućnost treba svakako razmotriti.

Svatko tko je krenuo u voćarstvo prvo je pomislio na bogatu berbu i dobru zaradu, pa se onda odlučio na sadnju, sada su misli malo drugačije i naginju na....“pošto bi mogao prodati svoj voćnjak“.

Otkup jabuka je realno gledano korektan, cijena nije loša, međutim sorta Idared je sorta koja je najzastupljenija u Hrvatskoj i sorta koja ima geslo „mase, a ne klase“. Za razliku od nje sorta Gala koja je kod nas zastupljena sa oko 4% proizvodnje imala je cijenu oko 80% veću. Svatko tko ide u novu sadnju trebao bi dobro razmisliti o sortimentu, a isto tako je važna i sama kvaliteta sadnog materijala.

Trenutno za razliku od jabuka otkup krušaka je protekao vrlo tiho - razlog je naša mala proizvodnja i pored toga što je kruška profitabilnija od jabuke.

Ovogodišnji otkup šljiva u najmanju ruku je bezobrazan s obzirom na izrazito niske cijene - 1,80kn.

U svakom slučaju odabir voćne vrste i sorte stvar je koju ne možemo ispraviti, pa kod sadnje treba dva puta promisliti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako je krenulo dobro je i ispalo :)