Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Prović
  • 07.04.2018. 13:30

OPG Prović: Mala smo i jako bogata zemlja samo je treba bolje urediti u svakom pogledu, pa tako i u poljoprivredi

Mi u delti Neretve osuđeni smo na poljoprivredu, tako da se oduvijek njome bavimo, kaže Vlaho Prović čiji je OPG 2016. ušao u ekološku proizvodnju citrusa.

Foto: OPG Prović
  • 1.076
  • 148
  • 0

OPG Prović je osnovan 2003. godine, a 2016. godine su ušli u ekološku proizvodnju. Citrusi (klementine, limuni, grejp, a ponajviše mandarine) čine veći dio nasada. Nositelj OPG-a je Vlaho Prović, izvanredni student prava treće godine, mladi poljoprivrednik, i dva člana obitelji, otac i majka. Otac je dip. ing. agr. Ivica Prović, koji i vodi proizvodnju. Svi zajedno djeluju i rade na OPG-u. Zapošljavaju, kažu, samo po potrebi, kada su veći poslovi, kao što su proljetna obrada, ručno uništavanje korova, okopavanje i berba mandarina i maslina.

Ekološka proizvodnja

"Godina 2016 je bila godina promjena u načinu rada na našem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i godina uspješne suradnje s kupcima naših mandarina. Za početak, u našim promišljanjima, stavovima prema proizvodnji citrusa, nastaje veliki preokret. Okrećemo se ekološkoj proizvodnji i danas imamo ekološki certifikat. Mi u delti Neretve osuđeni smo na poljoprivredu, tako da se oduvijek njome bavimo", priča Vlaho.

OPG Prović se prostire na 3,5 ha zemlje koja obiluje bogatstvom plodova i velikom ljubavi prema tom poslu. Imaju oko 2.500 stabala, od toga je zasađeno 2.300 mladih voćki.

Mandarina nije zahtjevna voćka, kaže Vlaho Prović

"Rad oko mandarine, kao voćke, nije previše zahtjevan. Ona traži prisutnost, ali budući da ima malo prirodnih neprijatelja, može se smatrati jednom od zdravijih voćaka. Također možemo isto reći i za maslinu", nastavlja Vlaho.

Održavanje nasada

Gnojiva nabavljaju od ekološkog proizvođača stoke a zaštitna sredstva nabavljaju po potrebi, od certificiranih ekoloških trgovačkih firmi. Osim kišnice s neba, nemaju navodnjavanje. Poslije svake kiše slijedi frezanje čime zatvaraju vlagu. Zimska rezidba je jedan od najbitnijih preduvjeta za zdrav rast biljke i urod. Pravilna rezidba iziskuje znanje, puno iskustva i intuicije. Rezidbom jačamo biljku, omogućavamo da zrake sunca dođu do svakog njenog dijela, omogućavamo prozračnost, biljka lakše diše, te smanjujemo broj nametnika i berba plodova bude lakša.

Zato škarice, pilu i ljestve u ruke!” poručuju.

Plasman proizvoda

Problemi se pojavljuju u plasiranju plodova i u učestalim vremenskim nepogodama. Najteže je plasiranje plodova na tržište. Uložili su puno truda za pronalaženje pravih kupaca koji će prepoznati trud i kvalitetu ekološkog proizvoda. I kad im je bilo najteže, nisu se pokolebali jer su vjerovali da su na pravom putu i zadovoljni su s ostvarenom suradnjom. "Reakcije naših kupaca bile su jako dobre, zadovoljni su kvalitetom, slatkoćom i svježinom ploda", kažu nam. Za sada im je sam proizvod, koji je 100% ekološki-organski, najveća reklama. Koriste i usluge interneta, a radi se I na redizajnu logotipa i ambalaže.

"Naše su proizvode prepoznali u cijeloj državi, najviše u Istri, Međimurju i Zagrebu. Pored malih kupaca, tu su i solidarne ekološke udruge, kojih je sve veći broj i male specijalizirane trgovine organskom hranom. Također, veliki kupac naših proizvoda je i "Dida Boža", koji u prodaji imaju vrhunski proizvod od naših mandarina- sok od mandarina i džem od mandarina, najbolji proizvod na našem tržištu, koji se prodaju u cijelom svijetu", priča Vlaho

Imaju unaprijed ugovoren otkup kod nekih kupaca što im je veliki poticaj u radu. Vremenske (ne)prilike su zadnjih godina postale jako učestale. Samo prošla, 2017. godina je napravila velike probleme, gdje je cijeli siječanj bio ekstremno hladan i nastale su velike štete i nikad toplije-vruće-suho ljeto.

Berba maslina 2017.

Prošla im je godina bila sjajna za plod i njegovu kvalitetu. Urod je osrednji, ali su zato plodovi zdravi i dobili su kvalitetno ulje. Nisu bila potrebna nikakva zaštitna sredstva (čak ni ekološka). Nakon berbe, u istom danu, slijedi prerada. Prije nisu prerađivali, odmah po berbi plodovi su se slali krajnjem kupcu.

Eko masline s OPG-a Prović

Obitelj Prović je mišljenja da se nedovoljno mladih bavi poljoprivredom i da je to strateški posao Vlade. "Najveći izazov je udružiti naše poljoprivrednike i krenuti ka stvaranju krovnih udruga. Cilj zadruge i udruge u tim sektorima, je upravo udruženje, (krovna udruga u pčelarstvu, krovna udruga u maslinarstvu i uljarstvu, krovna udruga u voćarstvu i vinogradarstvu. Cilj je udružiti ih, kako bi lakše izlazili na tržište i prodavali svoje proizvode. Samo to je jako, jako teško, nažalost", priča Vlaho

"Mala smo i jako bogata zemlja samo je treba bolje urediti u svakom pogledu, pa tako i u poljoprivredi. Po nama bi poticaji u poljoprivredi trebali biti dostupniji malom poljoprivredniku. Puno smo puta bili u Italiji i vidjeli kako se udružuju javno i privatno partnerstvo, a tu nam također može biti i uzor Istra", poručuju.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Prović Vlaho Prović Masline Mandarine Dolina Neretve


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]