Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampion Noćnjaka
  • 28.04.2021. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska, Stari Grad

OPG Plenković: Iz građevine u masline - ulje Atena šampion Noćnjaka!

Stari Grci spremali su ulje u keramičkim posudama - amforama, a supružnici Plenković, Magdalena i Ljupče odlučili su ih puniti u keramičke boce. Stvorili su vrhunski gastro proizvod i suvenir.

Foto: arhiva obitelji Plenković
  • 1.132
  • 323
  • 1

"Ovo je naprosto šok. Koliko šok, toliko i dobro", smije se Ljupče Plenković, aktualni šampion Noćnjaka. 

Naime, maslinovo ulje s OPG-a u Starom Gradu na otoku Hvaru, kojega vodi sa suprugom Magdalenom, šampionsku je titulu na 23. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara osvojilo za izgled pakovine. Riječ je o Ateni, premium ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

Ideja za ime, pojašnjava nam, dolazi iz starogrčke mitologije prema kojoj je božica Atena darovala maslinu narodu. A kako su stari Grci spremali ulje u keramičkim posudama - amforama, oni su svoje odlučili puniti u keramičke boce. Dobili su time izvrstan izolator od vanjskih utjecaja za svoj proizvod, ali i vrhunski gastro suvenir.

Povijest duga 2400 godina 

"Veliki dio naših maslinika nalazi se u Starogradskom polju koje je pod zaštitom UNESCO-a pa smo kroz proizvod htjeli i predstaviti komadić povijesti duge 2400 godina", pojašnjava nam Plenković dodajući da je to mjesto prve i najstarije starogrčke katastarske podjele u Europi - izgradili su suhozide i svakoj obitelji dali dio zemlje, a koja svjedoči o tradiciji i kulturi uzgoja maslina i vinove loze na otoku.

Nagrađeno ekstra djevičansko maslinovo ulje OPG-a Plenković 

Ipak, uzgoj maslina odnosno aktivno bavljenje proizvodnjom ulja nije bilo pravilo kod ove obitelji. Imali jesu naslijeđene maslinike odnosno 70 stabala, a onda je presudio odlazak liječniku. 

"Krenuli smo iz zdravstvenih razloga. Kako sam se bavio građevinom, doktor je rekao da su mi pluća puna prašine. I to je bilo to, odlučio sam ostaviti građevinu i posvetiti se maslinama", prisjeća se ozbiljnijih početaka prije samo godinu i pol. 

Sa 70 maslina, danas ih imaju više od 900! Nešto zemlje su kupili, nešto zakupili, nešto dobili na korištenje, krčili... "Samo ovu zimu smo posadili 600 i nešto komada", priča nam ponosni vlasnik OPG-a kojemu je ovo zapravo bilo i prvo natjecanje na koje se prijavio. 

Od 70 do 900 stabala u samo godinu i pol dana 

"Ovo je neupitno šok. Mi bi bili zadovoljni i sa zlatom - tek toliko da znamo gdje smo s onim što radimo", kaže Ljupče čije je maslinovo ulje Atena Slavač, sorte leccino, osvojilo i zlatnu medalju za kvalitetu pakovine. 

"S 97,5 od 100 mogućih bodova", napominje ponosni maslinar ne zaboravljajući se zahvaliti stručnjacima Instituta za jadranske kulture koji su mu, naglašava, jako puno pomogli. "Nema nas bez njih. Ali ni njih bez nas. Pa koga bi ocjenjivali?", smije se.

Zahvalan je i dizajnerima s kojima je surađivao, a upravo u vrhunskom gastro proizvodu koji je ujedno i suvenir vidi šansu hrvatskog ne samo maslinarstva već i vinarstva. Drži da se tako možemo nametnuti na europskom tržištu. 

Ponosna obitelj kroz proizvod je predstavila i povijest Starog Grada 

Otkrio nam je i da s vrhunskim kuharom Hrvojem Zirojevićem sprema još jedno iznenađenje - novo aromatizirano ulje.

Noćnjak 2021.: Tko su šampioni i dobitnici priznanja?

"Proizvod koji će biti bomba", napominje ovaj i ponosni otac, navodeći da je strast prema maslinarstvu supruge Magdalena i njega nastala i iz želje da s djecom što više borave u prirodi. Bila je to dobra odluka, a sve ovo s Noćnjaka je, ponavlja - neupitno šok. Pozitivan šok. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Plenković Ljupče Plenković Magdalena Plenković Maslinovo ulje Atena Pakovine Šampion Noćnjak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]