Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kasni mraz
  • 26.04.2017. 12:00

Opet šteta na trajnim nasadima

I ove godine neki voćari pretrpjeli su veće štete od subotnjeg mraza, ali, srećom, nije bio katastrofalan kao prošle godine kada je poljoprivrednicima prouzročio ogromne gubitke u poljoprivredi.

  • 2.686
  • 220
  • 0

Dogodilo se ono čega su se poljoprivrednici najviše pribojavali - jači kasni mraz koji je u subotu ujutro zahvatio neke dijelove Hrvatske načinio je opet štete. Pojedinim voćarima i vinogradarima mraz je uništio i veći dio ovogodišnjeg uroda.

Istina, ovogodišnji kasni mraz nije poprimio katastrofalne razmjere kao prošle godine kada je u noći s 25. na 26. travnja mnogima uništio sav urod. Podsjetimo šteta od te elementarne nepogode u Hrvatskoj procijenjena je tada na oko milijardu kuna, a isplaćena je naknada najteže stradalima samo dvadesetak milijuna kuna

Hladni val uništio gotovo sav urod jabuka

Više o ovogodišnjim štetama znat će se uskoro kada se vidi pravo stanje u višegodišnjim nasadaima. Krešo Nezić iz Pivara u Brodsko-posavskoj županiji procjenjuje da mu je ovogodišnji hladni val uništio gotovo sav urod jabuka na površini od jedan hektar.

Promrzla trešnja

"Lani zbog mraza nismo ubrali ni jednu jabuku, a i ove godine prošlotjedna elementarna nepogoda poharala je naš voćnjak, zametnuti plodovi su pocrnili i pitanje je hoće li šta ostati", kaže Krešo.

Sprženo lišće na mladim orasima

Vinko Majer iz Nove Kapele kaže da je na lokaciji Gospino brdo, gdje ima ekološki nasad na površini od desetak hektara mraz "spržio" sve lišće na mladim orasima, pa sada čeka hoće li potjerati novi listovi iz spavajućih pupova.

I Milan Starčević iz Nove Kapele razočaran je što mu vinograd stradao već četvrtu godinu, posljednje dvije godine od mraza, a šteta će ove godine biti i u nasadima šljiva i krušaka.

Otišlo 80% šljivika

"Nama je mraz uništio oko 80% uroda u jednom mlađem šljiviku blizu grada gdje se temperatura spustila na -3,5 stupnja, dok nam je drugi šljivik na Bilogori bolje prošao", kaže Nenad Horvat, predsjednik bjelovarske Udruge Dar Bilogore. Štetu su pretrpjeli i drugi voćari, članovi te Udruge, a posebno su, kaže, stradala stabla nektarina.

Dimljenje nije pomoglo

Stjepan Pavlagić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara "Sveti Vinko" Staro Petrovo Selo, kaže da je njihov kraj u subotu bio sav u dimu od mnogobrojnih vatri koje su u svojim nasadima palili vinogradari i voćari, pokušavajući spasiti što se spasiti može.

"Osim toga, nekoliko dana prije mraza kolega i ja prskali smo naše nasade sredstvom koje smanjuje štetni utjecaj proljetnog mraza, jer navodno biljke podnose niže temperature i do nekoliko stupnjeva, pa se nadamo da je to umanjilo štetu“, kaže Pavlagić, procjenjujući da je kod njih šteta oko 20%.

Za nekoliko sati nastale štete za cijelu godinu

"Na šest mjernih postaja koje pratimo na našem području izmjerena je najniža temperatura od -2,3 celzijeva stupnja, na nekim lokalitetima bila je možda i niža, što se odrazilo i na postotak oštećenja u voćnjacima i vinogradima", kaže Vera Novaković, rukovoditeljica Savjetodavne službe, Podružnica Brodsko-posavske županije.

Željko Burazović, pročelnik Odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije kaže da su od mraza više stradali voćari zapadnog dijela županije, da se prikupljaju informacije sa terena i kada se bude imao cjelovitiji uvid u stanje šteta Županija će odlučiti hoće li proglasiti elementarnu nepogodu.

Inače, i ovogodišnji kasni mraz, iako ne tako strašan kao prošlogodišnji, upozorenje je kako jedna vremenska nepogoda za samo nekoliko sati u godini može prouzročiti velike štete, gotovo nenadoknadive onim voćarima, vinogradarima, povrtlarima i ratarima koji ne poduzimaju nikakve mjere zaštite ili osiguranje trajnih nasada i usjeva, što je za sada, tvrde prilično skupo.

Nakon mraza dolazi vrijeme kada se može očekivati tuča koja, kao još jedna elementarna nepogoda koje se pribojavaju poljoprivrednici, pojedinih godina također čini velike štete u tvornici bez krova.


Tagovi

Kasni mraz Štete Elementarne nepogode Krešo Nezić Vinko Majer Milan Starčević Dar Bilogore Nenad Horvat Stjepan Pavlagić Vera Novaković Željko Burazović Tuča.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.