Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 03.11.2018. 09:00

Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja - četvrta preporuka

U većini maslinarskih područja Hrvatske plod masline je još nezreo i nije dostigao tehnološku zrelost tj. akumulacija ulja nije završila.

Foto: Bigstockphoto/Oxyzay
  • 287
  • 22
  • 0

Berba u svim Hrvatskim maslinarskim područjima je počela i traje. Iako još nije trenutak za optimalnu berbu većine sorata, ona je započela zbog nekih, ponegdje i objektivnih razloga, kao što je npr. napad štetnika tj. maslinove muhe i već učinjene štete od svrdlaša.

U većini maslinarskih područja Hrvatske plod masline je još nezreo i nije dostigao tehnološku zrelost tj. akumulacija ulja nije završila, bez obzira što neke sorte imaju pokazatelje zrelosti prema promijeni pigmenta i na opip su mekane. Promjena pigmenta pokožice masline je dobar znak da plod dozrijeva, ali nije u nikakvoj korelaciji s optimalnom količinom akumuliranog ulja u plodu. Jedino praćenjem akumulacije ulja u plodu, na čemu se trenutno i radi, može se odrediti taj optimalan trenutak, kada maslina završi svoj ciklus stvaranja ulja.

Olujni jugo za vikend skinuo je dosta ploda sa stabala, većinom bolesne plodove od svrdlaša i muhe. Projektom praćenja optimalne tehnološke zrelosti maslina za berbu i preradu u ulje doći će se i do informacija o optimalnom terminu i karenci tretiranja protiv štetočina, kao bi se u budućnosti što učinkovitije spriječili veći napadi i bolje procijenila djelotvornost sredstava na njih.

Optimalnu tehnološku zrelost već od ranije (rokovi uzorkovanja do 30. listopada) pokazale su sljedeće sorte: sorta masline Istarska Bjelica u južnoj Istri (Galižana), Lastovka na otoku Hvaru (Dol) i Lastovka, Drobnica na otoku Korčula, sorta Buža u južnoj (Galižana) i sjevernoj Istri (Poreč) i Oblica navodnjavana u Zadarskoj županiji (Novigrad). Te sorte na navedenim uzgojnim područjima spremne su za berbu tj. akumulirale su najveću količinu ulja za ovu godinu, prema ovogodišnjim vremenskim uvjetima.

Tablicu: Akumulacija ulja u plodu maslina na uzgojnom području HR za razdoblje do 30. listopada 2018. i preporuke berbe, pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Dokumenti


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Maslina Berba maslina Tehnološka zrelost


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.