Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 27.11.2018. 18:00

Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja - 6. preporuka

Pročitajte preporuku Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe!

Foto: Bigstockphoto/Georgios Tsichlis
  • 239
  • 15
  • 0

Berba u svim Hrvatskim maslinarskim područjima traje ili završava. Sve ili većina sorata maslina postigle su optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje. Optimalnu tehnološku zrelost već od ranije (rok uzorkovanja 20. 10. 2018.) pokazale su tri sorte na tri uzgojna područja.

Sorta masline Istarska Bjelica u južnoj Istri (Galižana), sorta Lastovka na otoku Hvaru (Dol) te Lastovka i Drobnica na otoku Korčula.

Od roka uzorkovanja 30. 10. 2018. optimalnu tehnološku zrelost pokazale su sorte Buža u južnoj (Galižana) i sjevernoj Istri (Poreč), Istarska Bjelica u sjevernoj Istri (Novigrad) te Oblica navodnjavana u Zadarskoj županiji (Novigrad).

Od 10. 11. 2018. optimalnu tehnološku zrelost su pokazale Leccino u južnoj Istri (Galižana), Simjaca, otok Cres, Oblica i Mašnjača iz Zadarske županije te Lastovka na otoku Braču. Od roka uzorkovanja 20.11. 2018. optimalnu tehnološku zrelost pokazale su Leccino u sjevernoj Istri (Novigrad), Leccino, Zadarska Županija (Lovinac – Poličnik), Oblica i Krvavica u Šibensko–kninskoj županiji (Ićevo) te Oblica Južna Dalmacija - Konavle (Gornje Vataje).

Sve te sorte na navedenim uzgojnim područjima spremne su za berbu tj. akumulirale su najveću količinu ulja za ovu godinu i prema ovogodišnjim agroekološkim uvjetima.

Tablicu preuzmite u dokumentu ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Dokumenti


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Maslina Berba maslina Preporuke Tehnološka zrelost


Partner