Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivić
  • 03.05.2023. 16:30
  • Šibensko-kninska, Drinovci

Od maslina iz hobija do svjetskog zlata. A tajna uspjeha obitelji Ivić? Upravo to - obitelj

Najbitnije je imati kvalitetan, prepoznatljiv proizvod, izvoziti veće količine, ali i pozicionirati Šibensko-kninsku županiju kao prostor izrazito kvalitetnog maslinovog ulja, kaže nam Krešimir Ivić.

Foto: arhiva OPG-a Ivić
  • 1.582
  • 338
  • 0

Hrvatski maslinari obranili su svjetsku broncu na natjecanju u New Yorku, a svoj obol vrijednom rezultatu dala je i obitelj Ivić iz Drinovaca na Miljevačkom platou čije je višesortno maslinovo ulje osvojilo zlatnu medalju. 

"Prvi put smo poslali i - zlato! Nisam ga odmah očekivao jer je konkurencija ogromna, ali je osjećaj odličan, daje vjetar u leđa, gura nas dalje", ponosan je Krešimir Ivić na uspjeh obitelji čiji je uzgoj maslina zapravio bio očev hobi. 

Maslinari, čestitamo! U sudačkoj nadoknadi ostali bez srebra, ali svjetska bronca obranjena

Krenuo je Boris Ivić prije 19 godina sa sadnjom prvih 300 maslina na djedovini, a potom prije 16 s još 400. Ukupno danas na dvije parcele imaju 720 stabala koja su prošle, izrazito sušne godine, dala rekordan urod. Ubrali su čak 30 tona maslina i proizveli 5.000 litara ulja. 

Rekordna prošlogodišnja berba 

"Urod je, da tako kažem, bio i pretjeran, 40 kg po maslini", kaže Krešimir pojašnjavajući da su maslinici pod sustavom navodnjavanja kap na kap što je definitivno pridonijelo rekordu jer kiše na području Miljevaca kod Drniša, a koje obuhvaća sedam sela: Bogatić, Brištane, Drinovci, Kaočine, Karalić, Ključ i Širitovci, nije bilo od 1. lipnja pa sve do 15. rujna. 

Uspješnu maslinarsku priču stvorili su zajedno jer obitelj je sve 

Sam OPG čija je nositeljica majka Ivanka, je u Drinovcima te ga s jedne strane omeđuje rijeka Čikola, a s druge rijeka Krka odnosno jedan maslinik se nalazi na samom rubu Nacionalnog parka Krka, a drugi unutar njegovih granica. 

Među 720 stabala, 80 posto je sorta oblica, 15 posto istarska bjelica te ostatak leccino i pendolino. 

"Prošle godine smo prvi put radili i monosortno ulje od oblice, ali njega nismo slali. S obzirom na postignuto, mogli bi dogodine probati", smije se naš sugovornik koji napominje da je "tajna" uspjeha u obitelji, slogi i podjeli posla. Jer ovo nije prva njihova medalja. Redovito osvajaju zlata na domaćim natjecanjima, a među posljednjim je ono osvojeno na Danima mladog maslinovog ulja u Vodicama. 

Tako je otac glavni za obradu i održavanje maslinika, majka za prodaju, a on i zaručnica mu Marta pomažu u prodaji i marketingu. 

Najbitnije je imati kvalitetan proizvod 

A berba, budući da je riječ o pozamašnom broju stabala, zna trajati i do 15 dana s tim da u prosjeku dnevno bude 15 berača. Mahom prijatelji i rodbina. 

Masline i ove godine izgledaju dobro. "Kako tata kaže, u dobroj su kondiciji, ali pravo stanje ćemo tek vidjeti jer cvatnja u Miljevcima počinje kasnije. Uvijek kasnimo za obalom", slikovito opisuje ponosni sin koji se zahvaljuje Tomislavu Duvnjaku koji je okupio brojne maslinare iz Dalmacije i pomogao u slanju uzoraka na NYIOOC. 

Kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja ove obitelji prepoznali su restorani kao i brojni kupci iz Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja poput Njemačke, Norveške, Slovenije. 

Prošle su godine ubrali rekordnih 30 tona maslina 

Nastavljaju, dodaje, u istom ritmu. Plan je svakako modernizirati se "u svakom pogledu" te stvoriti proizvod koji će biti prepoznatljiv na domaćem i međunarodnom tržištu. 

"Meni je to najbitnije. Imati kvalitetan, prepoznatljiv proizvod, izvoziti veće količine, ali i pozicionirati Šibensko-kninsku županiju kao prostor izrazito kvalitetnog maslinovog ulja", zaključuje Krešimir. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ivić Krešimir Ivić Ivanka i Boris Ivić Uzgoj maslina Zlatna medalja Maslinovo ulje Višesortno maslinovo ulje NYIOOC


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]