Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljske jabuke
  • 21.05.2016. 16:30

Od lošeg prema gorem - podbacile poljske jabuke!

Stvari idu od lošeg prema gorem ove sezone za većinu poljskih proizvođača jabuka.

  • 1.428
  • 71
  • 0

Stvari idu od lošeg prema gorem ove sezone za većinu poljskih proizvođača jabuka. Mnogi su zadržali svoje jabuke u skladištu najduže što su mogli ove godine u nadi kako će cijene porasti kao i prošle. Sada se zajedno sa prevelikom ponudom, javljaju problemi s kvalitetom koji čine dodatne probleme u prodaji zaliha.

"Najveći problem za kvalitetu bila je duga udaljenost pri izvozu u azijske, afričke i sjevernoameričke zemlje zato što počinju tamniti pri dolasku", govori Marek Marzec, osnivač i član odbora tvrtke Ewa-Bis za freshplaza..

Poljske jabuke u problemima zbog nedostatka znanja

Zajedno sa zadržavanjem jabuka u skladištu predugo, mnogi vjeruju kako su visoke temperature tijekom žetve prošle sezone također uzrokovale smeđe pjege i probleme s kvalitetom. Ključno je za konzumaciju jabuka da budu ubrane baš u pravo vrijeme, pri točno određenoj temperaturi.

Marek dodaje da nedostatak iskustva u najnovijim skladišnim tehnikama utječe na ovakav ishod, a mnogi od proizvođača ne posjeduju adekvatnu opremu, što pogoršava problem. "Svatko može izgraditi zgrade, ali su one beskorisne ako ljudi nemaju znanje kako ih iskoristiti. Proizvođači će odsad biti puno oprezniji i pitat će stručnjake za savjet", govori Marek.

Razvoj voćnjaka i monitoring

Tvrtke kao što su Ewa-Bis rade s Vladinim institucijama kako bi poboljšale razvoj voćnjaka i planirale postavu programa za monitoring od početka do kraja sezone. Takvi programi pomažu voćarima osiguravajući im informacije o pravilnim uvjetima skladištenja, zajdno sa pravilnim nadzorom kroz cijeli proces.

"Edukacija, zajedno s istraživanjem, je ključ. Poljski proizvođači će se uvijek ugledati na zemlje poput Nizozemske, koje su mnogo naprednije u ovim područjima", zaključuje Marek.


Tagovi

Poljske jabuke Izvoz Skladištenje Ewa-Bis


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."