Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivan Kefeček
  • 04.09.2015. 10:25

Od kupine najbolje ide vino!

Dok neki odluku o ulasku u posao donose godinama pa se nakon cijelog desetljeća ponovno pitaju kako se još uvijek nalaze na početku, Kefečku je bilo sve jasno u nekoliko sati.

  • 753
  • 29
  • 0

"Radio sam kao prijevoznik i jednom sam prolazio Zelenom tržnicom u Zadru. Fasciniralo me kojom su se brzinom i po kojoj dobroj cijeni prodale kupine.

Prodale su sa samo tako. Vozeći se kući prema Zagreba, stalno mi se vrtjelo po glavi to što sam vidio i čim sam došao kući, rekao sam ženi Branki da krećemo sa sadnjom kupina", kaže OPG-ovac Ivan Kefeček iz Lužana kod Zagreba kojeg smo ovo ljeto zatekli u mjestu Vrana na Danima vitezova vranskih.

Podigao kupinjak na 0.7 hektara

Ivan Kefeček

Poduzetnička hrabrost i odlučnost Ivana Kefečka impresionira, zajedno s jednostavnošću zaključivanja i brzinom reagiranja. Dok neki odluku o ulasku u posao donose godinama pa se nakon cijelog desetljeća ponovno pitaju kako se još uvijek nalaze na početku, Kefečku je bilo sve jasno u nekoliko sati.

Godine 2007. podigao je kupinjak na površini od 0,72 hektara na kojoj je posadio 2.000 grmova kupine. Odmah je postajalo jasno kako svu kupinu neće moći prodati kao svježu, pa su kvalitetnu sirovinu odlučili iskoristiti za proizvodnju prerađevina - džem, sirup i kupinovo vino. Kefeček je posebno ponosan na svoje vino za koje je četiri puta dobio zlatnu medalju na Izložbama vinogradarsko vinarske udruge Zagrebačko vinogorje. Ako struka kaže da je vino zlatno, onda tako mora biti!

Sustav kontrole hrvatskih proizvoda

"Vino od kupina je dobro, zdravo je za popiti. Ono jača željezo u krvi, pojačava cirkulaciju, razbija masnoću. Moj način proizvodnje je jednostavan. Oberem kupine, sprešam ih i stavim na vrenje. Stavim i malo šećera, pet do deset posto šećera na ukupnu količinu kupina. Kad se sve skupa spreša, ostavim da vrije do najviše šest mjeseci. Kupinovo vino vrije dugo upravo zbog toga što u njemu ima malo šećera. Može cijeli proces i prije završiti, tako da se stavi više šećera, ali onda ono više nije ljekovito", kaže Ivan Kefeček.

Gužva oko njegovog štanda na Danima vitezova vranskih pokazuje kako kupci prepoznaju kvalitetu njegovog proizvoda. Međutim uvijek postoji skepsa, koja samo pokazuje kako bi sustav kontrole proizvoda hrvatskog sela trebao biti bolji, u smislu da se izbace kukolji koji ruše domaću kvalitetu. Kupci su sumnjičavi s obzirom na loša iskustva iz prošlosti. To potvrđuje i naš OPG-ovac.

"Ljudi su skeptični, svašta se radi na tržištu i ljudima prodaje. Neki me pitaju je li vino koje se nalazi u boci isto ono koje probaju. Bez straha im odgovaram da je. Može otvoriti bilo koju bocu i ja osobno odgovaram za njen sadržaj", kaže Kefeček.


Tagovi

Ivan Kefeček Zelena tržnica Kupinjak Zagrebačko vinogorje Prerađevine Poduzetnička hrabrost Branka Kefeček Sustav kontrole Tržište Kupinovo vino Džem Vrenje Kupinjak


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?