Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Krivić
  • 07.12.2016. 09:00

Od aronije napravila "dobar posao u Hrvatskoj"

Profesori su ju naučili da treba prodavati "cornflakes, a ne samo kukuruz" pa od aronije proizvodi kremu!

  • 3.191
  • 429
  • 0

Uzimajući u obzir povoljne učinke na ljudsko zdravlje, 65-godišnja poljoprivrednica Mirjana Krivić na malim površinama osječkog obiteljskog gospodarstva uzgaja 200 grmova ekološke aronije, koja je, tvrdi ona, u svježem stanju manje prihvatljiva potrošačima zbog čega ju prerađuje u finalni proizvod.

"Profesori agronomskog fakulteta su me naučili da trebam prodavati cornflakes, a ne samo kukuruz u klipu čijim sam savjetom vođena te sam tako od male proizvodnje napravila pregršt finalnih proizvoda", priča Mirjana Krivić

Radi postizanja većih prinosa i boljeg ukorjenjivanja - navodnjavanje

Radi postizanja većih prinosa i boljeg ukorjenjivanja, prve je dvije godine koristila navodnjavanje koje je, kaže ona, neizostavna investicija pri početcima proizvodnje. S obzirom na to da je ova godina obilježena povećom količinom oborina, Mirjana iskazuje zadovoljstvo urodom, kakvoćom i veličinom plodova aronije čija su ljekovita svojstva bila poznata i Indijancima.

"Bobice aronije su poznate po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne žile, smanjuju rizik od srčanih bolesti i sprečavaju dijabetes zbog čega su preporučljive diljem svijeta. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinficiraju krvotok i tijelo, potiču zacjeljivanje rana, uklanjaju otrovne tvari iz tijela, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih žila i sprječavaju njihovo začepljenje zbog čega je sve veća potražnja za proizvodima ove ljekovite biljke", objašnjava Mirjana Krivić.

I divlje životinje vole aroniju

S obzirom na to da ptice, zečevi i mali glodavci mogu nanijeti primjetne štete kulturama, a govoreći globalno, komercijalni nasadi od aronije nisu imuni na štetnike zbog čega je pogodno postavljanje ograde u svrhu sprječavanja potencijalne opasnosti. Srećom, Mirjana se ne susreće s takvom vrstom problema zbog čega je sretna i na čemu je zahvalna prirodi.

Namazom od aronije do zdravlja konzumenata

Ova osječka gospodarstvenica, uz pomoć supruga, ručno bere i obrađuje plodove zahvaljujući kojima obogaćuje tržište Slavonije i Baranje znakovitim finalnim proizvodima.

"S obzirom na to da aronija sadrži antioksidanse koji su preporučeni od strane liječnika i nutricionista kao važna dopuna zdravoj prehrani, u posljednje se vrijeme sve više konzumenata odlučuje na kupovinu naših namaza koji ne sadržavaju šećere, vodu i preostale druge dodatke", poručuje Mirjana Krivić.

Sukladno pčelarstvu, kojim se također bavi, ova pobornica domaće proizvodnje pri izradi namaza koristi med kao konzervans, a budući da med u sebi sadrži oko 40-45% fruktoze, kao i niz drugih korisnih sastojaka, ovaj se proizvod smatra posve ljekovitim.

Male površine, a velika kreativnost

Prilazeći poslu s aspekta ljubavi, strasti i kreativnosti, Mirjana je uvela inovacije u proizvodnju te tako obogatila tržište kremom od aronije koja se sastoji od aronije, shea maslaca, kokosovog ulja, voska, meda i lanolina vazelina, jer dodaje ona, ako se može napraviti krema od lavande, zašto ne bi mogla i od aronije koja je antioksidanas, a oni su zaštitnici od mnogih degenerativnih bolesti, poput raka i bolesti srca.

"Moji proizvodi možda nisu na visokom nivou industrijske proizvodnje - ali su spravljeni od ekoloških sirovina naše proizvodnje. Dičimo se aronijom, lavandom, kaduljom i meda kojeg sakupljamo u Zlatnog gredi", dodaje Mirjana.

Postižu zadovoljavajući profit bez tržišne veličine i marketinga

U skladu je planiranog, odana tržištu Slavonije, no okušala se prodajom i u Zagrebu. Česta je posjetiteljica i Sajma antikviteta gdje je zadovoljna posjetom štanda na kojem je stekli stalne kupce koji se učestalo vraćaju s pohvalama, što ju posebice.

Budući da su Krivići mali proizvođači koji poslu prilaze s ljubavlju, najbolja reklama im je od usta do usta. Mirjanin sin i suprug su pomagači i članovi gospodarstva, a kako zaposlenih na gospodarstvu nemaju, najviše se o gospodarstvu brinu upravo oni.


Tagovi

OPG Krivić Namaz od aronije Krema od aronije Inovacije u proizvodnji EKološka proizvodnja


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.