Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvorne vrste
  • 07.11.2013. 08:50

Očuvanje izvornih i zaštićenih voćnih vrsta i kultivara

U cilju očuvanja izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja, u Hrvatskoj je ove godine moguće zatražiti i potporu za takve nasade

  • 926
  • 42
  • 0

U cilju očuvanja izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja, u Republici Hrvatskoj ove godine je po prvi puta bilo moguće zatražiti i potporu za takve nasade. U Pravilniku o provedbi izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja objavljen je popis izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja. Tako je moguće ostvariti osim izravnih plaćanja po površini i dodatnu potporu do 700 kn po ha za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja ako je ona na popisu.

Popis izvornih i zaštićenih voćnih vrsta i kultivara

Jabuka Malus Mill.
Slavonska srčika
Kruška - Pyrus nivalis
Tepka
Trešnja - Prunus avium L.
Gomilička
Stonska
Tugarka
Kutjevačka crna
Okićka
Višnja Maraska - Cerasus marasca
Brač 2
Brač 6
Sokoluša
Šljiva - Prunus domestica
Bistrica
Lijeska - Corylus avellana L.
Istarski duguljasti
Istarski okrugli
Maslina - Olea europea L.
Bjelica - sinonimi: Bila žutica;
Buža - sinonimi: Ca, domaća, gura;
Drobnica - sinonimi: Domaća bilica,
Dužica
Istarska belica - sinonimi: Bianchera;
Karbonaca - sinonimi: Karbonasa;
Lastovska
Levantinka
Murgulja
Oblica
Plominka
Puntoža - sinonimi: Buža puntoža, puntuža;
Rošinjola - sinonimi: Rosulja, rovinješka, rušinjola;
Simjaca
Uljarica
Žižolera
Smokva - Ficus carica L.
Petrovača bijela
Bjeluša
Vodenjača
Termenjača
Petrovača crna
Zamorčica
Šaraguja
Šipak (nar) - Punica granatum
Dubrovački rani
Slatki barski
Glavaš
Konjski zub
Medun
Sladun
Zamorski
Šerbetaš
Slatki tankokorac
Dubrovački kasni

Da bi korisnik ostvario potporu za ovakve nasade mora biti upisan u Upisnik OPG-a, njegovo zemljište na kojem se nasad nalazi mora biti registrirano u ARKOD sustavu, a površina parcele mora biti veća od 500 m². Također mora podnijeti Zahtjev za ulazak u sustav potpore za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja (IZVK zahtjev) na listu A i prijaviti površine pod proizvodnjom na listu B. Nadalje dužan je Regionalnom uredu APPRRR-a dostaviti najkasnije do 10. lipnja tekuće godine valjane dokumente o porijeklu sadnica (otpremnica/račun i deklaracija/certifikat).

Poljoprivredni proizvođači koji udovoljavaju uvjetima dobivaju Odluku o ulasku u sustav potpore za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja te su dužni u razdoblju od dvije godine obavljati proizvodnju na onoliko hektara koliko je utvrđeno u Odluci, pridržavati se uvjeta višestruke sukladnosti i podnijeti izvješće Ministarstvu poljoprivrede o urodu za površine pod proizvodnjom najkasnije do 31. siječnja iduće godine za prethodnu proizvodnu godinu.

Pošto nam predstoje optimalni rokovi sadnje voćnih vrsta, možda se netko odluči i za sadnju izvornih i zaštićenih kultivara, a proizvođači koji već imaju nasade zasađene navedenim kultivarima te imaju potrebnu dokumentaciju, mogu ostvariti potporu i za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara.


Tagovi

Kultivari Voćne sorte ARKOD OPG Potpore PSS Zaštićene vrste


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]