Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drosophila suzukii
  • 13.08.2022. 10:30

Octena mušica može ugroziti i izvoz voća

I dok neke vinske voćne mušice naseljavaju prezrelo ili trulo voće, ženke Drosophila suzukii mogu polagati jajašca u zrelom ili zelenom tako da njihova ličinka može biti prisutna i u onom koje se izvozi

Foto: WikimediaCommons/Katja Schulz
  • 336
  • 31
  • 0

Octena mušica ploda (Drosophila suzukii) je invanzivna voćna mušica koja vodi porijeklo iz Japana, a prvi put je registrirana u Americi. Na područje Europe zabilježena je u Francuskoj, potom u Rusiji, Španjolskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji. 

Polaže jaja u zrele plodove

I dok neke vinske voćne mušice naseljavaju prezrelo ili trulo voće, ženke Drosophila suzukii-a mogu polagati jajašca u zrelom ili zelenom voću tako da njihova ličinka može biti prisutna i u voću koje se iznosi na tržište.

"Za razliku od drugih, ova vrsta polaže jaja isključivo u zdrave plodove voća koji su u fazi zrenja", ističe diplomirani inženjer za zaštitu bilja Dejan Mujakić.

Njene ženke, prema njegovim riječima, imaju vrlo snažnu oštru leglicu kojom probijaju površinu ploda i u njegovu unutrašnjost ubacuju jaja. Ishranom ličinkom nastaju najveće štete i za svega nekoliko dana plodovi se mogu u potpunosti dezintegrirati. Tako infestirani su podložni i napadu raznih patogena uzročnika truleži. U okviru jednog može se razvijati i ishranjivati više ličinki ove mušice.

"Prisutnost Drososphila suzuki može biti ograničavajući faktor za izvoz voća. Ovaj štetnik napada veliki broj vrsta jagode, maline, kupine, borovnice, trešnje, breskve, nektarine, šljive, smokve, vinovu lozu i drugo voće", ističe Mujakić i naglašava da su odrasle jedinke veličine oko tri milimetra, a da se od ostalih mušica razlikuju po tome što ženke imaju izraženu oštru leglicu, a mužjaci tamne pjege na prednjim krilima i dva češlja na prednjim nogama.

Napada i prije berbe voća

Jaja su bijela, ovalna, veličine 0,6 mm. Ličinke su bijele, muholike, prolaze kroz tri razvojna stadija, a veličina im se kreće do četiri milimetra. Kukuljica je smeđa boje, veličine tri milimetra.

"Ovaj štetnik posjeduje vrlo veliki potencijal za razmnožavanje. Samo tijekom jedne godine je u mogućnosti razviti i do 15 generacija. Jedna ženka obično položi jedno do tri jaja u plod, a tijekom života oko 360 jaja", kaže naš sugovornik i dodaje da u jedan plod može više ženki položiti jaja, ali i da se u njemu mogu razviti po 60 i 70 ličinki. 

Napada brojne vrste voća (Foto: Depositphotos/i-am-helen)

Ova mušica također je u stanju činiti velike štete na voću neposredno prije berbe, ali i nakon toga. Odmah po odlaganju jaja, ispod pokožice ploda, bijele ličinke se kreću u dubinu, počnu razarati njegovu unutrašnjost, a sami plodovi postaju mekani i gube na tržišnoj vrijednosti. Vrlo brzo zatim ovako oštećeni propadaju na mjestu gdje se ličinke hrane, a na takve se naknadno nasele različiti sekundarni paraziti, gljive i bakterije, koji uzrokuju razne truleži.

"U tu svrhu koriste se klopke koji u sebi sadrže atraktante. U monitoringu valja koristiti klopke napravljene od plastičnih boca s crnim vinom, jabučnim octom i nekoliko kapi deterdženta. Neophodno je i skratiti interval branja plodova voća s ciljem da se što brže sklone iz voćnjaka", savjetuje Mujakić.

Provođenje sanitarnih mjera obavezno

On također podsjeća voćare da je provođenje sanitarnih mjera stalan i obavezan dio u borbi protiv ovog štetnog organizma. Ostavljanjem zaraženih plodova na stablu doprinosi se povećanju broja odraslih i drastičnom umnožavanju broja insekata. Otuda obavezno treba provesti mjeru uklanjanja i spaljivanja plodova.

Octena mušica čini velike štete u voćnjacima, kako je suzbiti?

Obavezna je i kontrola gajbica i druge opreme u kojoj se mogu zadržati plodovi s ličinkama i prenositi iz jednog područja u drugi. Također je neophodna i higijena ivica parcela u kojima se nalaze divlje kupine i druge biljne vrste koje mogu biti domaćini ovom štetniku. 

"Kemijske mjere kontrole mogu doprinijeti smanjenju broja odraslih insekata, ali ne i jaja i ličinki koji su zaštićeni u plodu. Ova mjera ima ograničeno djelovanja, ali kod nas ne postoje registrirani insekticidi za suzbijanje Drosophila suzukii", zaključuje. 


Tagovi

Octena mušica Drosophila suzukii Voćna mušica Štetnik


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz sektora poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gospodarstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]