Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lunjski maslinici
  • 22.01.2015. 17:10

Obnavljaju se Vrtovi Lunjskih Maslina!

Počeli radovi na održavanju maslinika u Vrtovima Lunjskih Maslina!

  • 313
  • 14
  • 0

U Vrtovima Lunjskih Maslina na Lunu zaposlenici Maslinarske zadruge počeli su s obavljanjem radova na održavanju maslinika. Obnovili su oko 150 metara suhozida, od toga 30 metara u neposrednoj blizini jedne od najstarijih maslina.

Prokrčeno je i uređeno oko 400 metara prilaznog puta, a u sklopu toga i stotinjak metara puta do najstarije masline čiju je starost Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu procijenio na dvije tisuće godina.

Radovi na suhozidu Lunjskih maslinika u punom zamahu

Uslijed obavljenih radova, do nje je sada moguć pristup elektro vozilom, što ranije nije bilo moguće. Osim suhozida, počišćena su i uređena pojilišta na dvije lokacije oko kojih borave i pasu ovce. U tijeku radova predviđeno je i uređenje pristupnih putova i suhozida sa zapadne strane maslinika koji vode do budućeg amfiteatra. U masliniku su također poduzete sve potrebne agrotehničke mjere kako bi se dobilo ulje visoke kvalitete koje uključuje već obavljenu osnovnu gnojidbu i zimsko špricanje, a paralelno se vrše pripreme za proljetnu rezidbu i zaštitu protiv štetnika u narednom vegetacijskom ciklusu.

Prema riječima upravitelja Maslinarske zadruge Lun Želimira Badurine, Zadruga brine o kvalitetnim pomacima u masliniku, pa tako njena četiri djelatnika sustavno rade na terenu. Već sada se vide promjene, za godinu dvije takav pristup omogućiti će još bolje rezultate, a sve u skladu s ambijentom i održivim razvojem.

Unutar projekta "Lunjski maslinici - interakcija čovjeka i prirode" u drugoj fazi razvoja projekta Natura 2000 novoizgrađena zgrada recepcije zamišljena je kao interpretacijsko - posjetiteljski centar, a prostorije treba obogatiti interaktivnim sadržajem imajući u vidu očuvanje tradicije. U planu je i projektiranje suvenirnice, izrada interpretacijsko signalizacijskih tabli, uređenje dijela suhozida i obnova pojilišta za nesmetan boravak stoke u području i očuvanje staništa u izvornom obliku. Upravo zbog tih karakteristika Lunjski maslinici zaštićeni su u kategoriji značajnog krajobraza i određeni kao Natura 2000 područje, odnosno postali su dio ekološke mreže zaštićenih područja Europske Unije.

"Tekući radovi održavanja i poboljšanja uvjeta u masliniku biti će okončani kroz dvadesetak dana. Nažalost, kao i svugdje drugdje na Mediteranu, ulja ove godine gotovo da i nema, a iduće godine nadamo se boljem urodu. S obzirom da Lunjske maslinike rado posjećuju i turisti, svoje prve posjetitelje i grupe gostiju očekujemo za Uskrs", zaključio je Želimir Badurina.

Izvor: Zadarski.hr, Autor: Vanja Mirčeta


Tagovi

Lunjski maslinici Maslinarska zadruge Natura 2000 Želimir Badurina Ovce Agrotehničke mjere Suhozid Interaktivni sadržaj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]