Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 20.03.2014. 14:15
  • Krapinsko-zagorska

Obavite zaštitu kruške i jabuke

Obavještavaju se voćari neka izvrše zaštitu jabuka i krušaka

  • 206
  • 16
  • 0

Meteorolozi za nedjelju najavljuju mogućnost kiše. U tom slučaju postoji opasnost od prve ovogodišnje infekcije uzročnikom mrljavosti lista i krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis) i kruške (Venturia pyrina).

Na većini lokaliteta dominantna sorta Idared nalazi se u fazi mišjih ušiju ili otvorene lisne rozete, a kruške u fazi otvorene lisne rozete. Zaštitu fungicidima treba provesti dan ili dva prije najavljene kiše, zato je potrebno pratiti vremensku prognozu.

Preporučujemo upotrebu preventivnih pripravaka na bazi mankozeba (Dithane M-45, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Crittox MZ 80, Caiman WP, Mankonor 80 WP, Mankokal, Dithane DG neotec, Cadillac 80 WP), ditianona (Delan SC 750, Delan 500 SC), dodina (Dodine S-65, Chromodin S-65) ili metirama (Polyram DF).

U nasadima u kojima je prošle godine bila jače prisutna pepelnica, može se za njeno suzbijanje primijeniti jedan od pripravaka na bazi sumpora (Chromosul, Kossan, Kumulus i dr.) U tom slučaju trebate biti oprezni, jer sumporne pripravke nije dobro kombinirati sa pripravcima na bazi dodina (Chromodin S-65, Dodine S-65) ili ditianona (Delan). Suzbijanje pepelnice kod kruške nije potrebno.

Pregledom nasada jabuke uočena je početna pojava lisnih ušiju i gusjenica savijača pupova i listova. Treba dalje pratiti njihovu brojnost, kako bi se provelo njihovo suzbijanje u slučaju potrebe. Suzbijanje je potrebno provesti:

  • zelena jabučna uš - ako od 100 pregledanih izbojaka ima 8 napadnutih
  • jabučna pepeljasta uš - od 100 pregledanih izboja 1-3 napadnuta

Pripravci koji se za suzbijanje lisnih ušiju smiju koristiti prije i tijekom cvatnje su Teppeki 500 WG i Pirimor 50 WG. Suzbijanje gusjenica savijača pupova listova treba provesti ako na 100 pregledanih pupova pronađemo 10 gusjenica. Za suzbijanje se mogu koristiti: Match 50 EC, Runner 240 SC, Insegar 25 WP, Laser.

Kod primjene insekticida, tretiranje provesti u večernjim satima te biljke koje služe za zatravljivanje voćnjaka moraju biti pokošene, radi zaštite pčela. Navedeni pripravci registrirani su i za integriranu zaštitu jabuke i kruške.

Proizvođači u integriranoj proizvodnji dužni su se pridržavati odabira pripravaka za zaštitu bilja jabuke, odnosno kruške, prema Tehnološkim smjernicama za integriranu poljoprivrednu proizvodnju. Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo i sukladno dozvolama. Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o., na adresu Gubaševo 47 c, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.


Povezane biljne vrste

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Kruška Jabuka Mrljavost lista Krastavost ploda Idared Fungicidi Pepelnica Lisne uši Gusjenica savijača


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner