Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 20.03.2014. 14:15
  • Krapinsko-zagorska

Obavite zaštitu kruške i jabuke

Obavještavaju se voćari neka izvrše zaštitu jabuka i krušaka

  • 206
  • 16
  • 0

Meteorolozi za nedjelju najavljuju mogućnost kiše. U tom slučaju postoji opasnost od prve ovogodišnje infekcije uzročnikom mrljavosti lista i krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis) i kruške (Venturia pyrina).

Na većini lokaliteta dominantna sorta Idared nalazi se u fazi mišjih ušiju ili otvorene lisne rozete, a kruške u fazi otvorene lisne rozete. Zaštitu fungicidima treba provesti dan ili dva prije najavljene kiše, zato je potrebno pratiti vremensku prognozu.

Preporučujemo upotrebu preventivnih pripravaka na bazi mankozeba (Dithane M-45, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Crittox MZ 80, Caiman WP, Mankonor 80 WP, Mankokal, Dithane DG neotec, Cadillac 80 WP), ditianona (Delan SC 750, Delan 500 SC), dodina (Dodine S-65, Chromodin S-65) ili metirama (Polyram DF).

U nasadima u kojima je prošle godine bila jače prisutna pepelnica, može se za njeno suzbijanje primijeniti jedan od pripravaka na bazi sumpora (Chromosul, Kossan, Kumulus i dr.) U tom slučaju trebate biti oprezni, jer sumporne pripravke nije dobro kombinirati sa pripravcima na bazi dodina (Chromodin S-65, Dodine S-65) ili ditianona (Delan). Suzbijanje pepelnice kod kruške nije potrebno.

Pregledom nasada jabuke uočena je početna pojava lisnih ušiju i gusjenica savijača pupova i listova. Treba dalje pratiti njihovu brojnost, kako bi se provelo njihovo suzbijanje u slučaju potrebe. Suzbijanje je potrebno provesti:

  • zelena jabučna uš - ako od 100 pregledanih izbojaka ima 8 napadnutih
  • jabučna pepeljasta uš - od 100 pregledanih izboja 1-3 napadnuta

Pripravci koji se za suzbijanje lisnih ušiju smiju koristiti prije i tijekom cvatnje su Teppeki 500 WG i Pirimor 50 WG. Suzbijanje gusjenica savijača pupova listova treba provesti ako na 100 pregledanih pupova pronađemo 10 gusjenica. Za suzbijanje se mogu koristiti: Match 50 EC, Runner 240 SC, Insegar 25 WP, Laser.

Kod primjene insekticida, tretiranje provesti u večernjim satima te biljke koje služe za zatravljivanje voćnjaka moraju biti pokošene, radi zaštite pčela. Navedeni pripravci registrirani su i za integriranu zaštitu jabuke i kruške.

Proizvođači u integriranoj proizvodnji dužni su se pridržavati odabira pripravaka za zaštitu bilja jabuke, odnosno kruške, prema Tehnološkim smjernicama za integriranu poljoprivrednu proizvodnju. Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo i sukladno dozvolama. Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o., na adresu Gubaševo 47 c, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.


Povezane biljne vrste

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Kruška Jabuka Mrljavost lista Krastavost ploda Idared Fungicidi Pepelnica Lisne uši Gusjenica savijača


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]