Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 22.03.2014. 18:24
  • Virovitičko-podravska

Obavite zaštitu jabuke

Obavještavaju se voćari neka zaštite jabuke od krastavosti, jabučnog cvjetara i jabučne krvave uši

  • 87
  • 3
  • 0

Posljednjih dana došlo je do ubrzanog rasta voćaka radi viših temperatura. Jabuke su u fazi mišjih uši i vidljivog vrha cvijeta. Potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu prije najavljenih oborina, protiv gljivice uzročnika krastavosti lista (Venturia inaequalis) nekim od kontaktnih fungicida: Star 80 WP, Dithane M 45, Dithane DG neotec, Cittox MZ 80, Pinozeb M 45, Mankonor, Delan SC 750, Delan 500 SC, Delan 700 WDG, Polyram DF.

U zaštitu uvrstiti i preparat na osnovi sumpora kao djelatne tvari protiv gljivice uzročnika pepelnice. Porastom temperatura postoji opasnost pojave štetnika na jabuci: jabučni cvjetar, lisne uši, jabučna krvava uš. Jabučni cvjetar- jači je napad u voćnjacima u blizini šume, jači napad kod kasnijih sorata. Ako metodom otresanja na 100 grana ulovi 20-30 odraslih oblika mogu se očekivati štete, te potrebno izvršiti pregled pupova (posmeđenje latica - nalik oštećenju od mraza). Na kraju pristupiti suzbijanju.

Jabučna krvava uš - prezimljavaju ženke na korijenovu vratu ili na plitkom korijenu, te na izbojcima. Tijelo uši je prekriveno voštanom prevlakom koja je štiti od kontaktnih insekticida. Suzbijanje rezanjem grana, ako je veća zaraza insekticidom prije kretanja vegetacije mješavinom mineralnih ulja sa insekticidom kontaktog djelovanja (Pirimor 50 WG) uz utrošak od 800 l škropiva na hektar.

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja kao i pridržavati se Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju voća u 2014. godini (samo za one koji su upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Jabuke Kruška Krastavost Krvave uši Crveni voćni pauk Pepelnica SZB Zaštita Jabučni cjetar


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]