Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 13.03.2014. 12:45
  • Bjelovarsko-bilogorska

Obavite zaštitu jabuka i krušaka

Obaviještavaju se voćari neka zaštite nasade krušaka i jabuka od nametnika

  • 226
  • 10
  • 0

Porast dnevnih temperatura uzrokovao je kretanje vegetacije u nasadima jabuke i kruške. Ovisno o položaju i sortama, jabuke se nalaze u fenofazi od pucanja pupa do faze mišjih ušiju. Preventivnu zaštitu protiv krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) potrebno je obaviti prije najavljenih oborina. Zaštita se treba provesti nekim od pripravaka na bazi bakra za mirnog vremena.

Dozvolu za primjenu imaju slijedeći pripravci: bakreni sulfat - Modra galica , Plavi kamen**; bakreni oksid - Nordox Super 75**, Nordox 75 WG (jabuka); bakreni oksiklorid - Bakreno vapno WP 50**, Gypso**, Kupropin, Rame Caffaro 32 WP, Cupro Caffaro 50 WP, Neoram WG; bakreni hidroksid - Champion, Blauvit **, Champion Flow SC (na sorti jabuka zlatni delišes dozvoljena je primjena samo tijekom mirovanja vegetacije), Cuproline**, Kocide DF**(jabuka); bakar-hidroksid-kalcij sulfat kompleks - Bordoška suspenzija 20 WP**, Bordoška suspenzija S-20**, Bordoška juha**, Bordoška juha 20 WP**, Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP-Manica; bakar hidroksid-Ca-klorid kompleks+Cink sulfid - Cuprablau Z, Cuprablau Z Ultra**.

Za suzbijanje bolesti kao i zimskih jaja nekih štetnika i nekih vrsta štitastih ušiju mogu se koristiti pripravci koji su kombinacija bakra i mineralnog ulja: Crveno ulje, Modro ulje, Plavo ulje**. Pripravcima koji nose oznaku ** istekla je registracija no krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha je 1.1.2015. Za suzbijanje zimskih jaja nekih štetnika i nekih vrsta štitastih ušiju mogu se koristiti pripravci na bazi mineralnog ulja: Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje.

Obilaskom terena uočena je pojava jabučnog cvjetojeda (Anthonomus pomorum). Upozoravamo voćare čiji su nasadi u blizini šume ili su prijašnjih godina imali problema sa pojavim ovog štetnika da izvrše pregled i po potrebi suzbijanje. Pregled se vrši kada je temperatura zraka veća od 12˚C jer je tada pojačana aktivnost ovog štetnika. Kritičnim brojem smatra se 15 odraslih insekata na 100 pregledanih pupova.

Za suzbijanje jabučnog cvjetojeda dopuštenje u konvencionalnoj proizvodnji ima pripravak Beta-Baythroid EC 025* (krajnji rok za primjenu ovog pripravka je 1.4.2014.). U voćnjacima gdje je bilo problema sa pojavom potkornjaka, za smanjenje populacije ovog štetnika mogu se postavljati crvene ljepljive ploče i bočice s 50%-tnim etilnim alkoholom.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisani način te popuniti evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano: Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonm o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.


Povezane biljne vrste

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Jabuka Kruška Štitaste uši Bakar Krastavost jabuke Jabučni cvjetojed Potkornjak SZB


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner