Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 25.07.2014. 09:00
  • Varaždinska

Obavijest voćarima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 39
  • 2
  • 0

Od posljednje preporučene zaštite nasada jabuka i krušaka proteklo je 14 dana, tijekom kojih smo zabilježili uglavnom vrlo sparno, toplo i povremeno kišovito meteorološko razdoblje. U danima od 15.-20. Srpnja zabilježeno je vrlo vruće razdoblje s temperaturama zraka najčešće +30°C, a kišne smo dane zabilježili 22. i 23. srpnja , te je tih dana na mjernim lokalitetima u Međimurju palo od 7 do 20 mm kiše. Na zapadnom lokalitetu Međimurja u tom je razdoblju palo 10,2 mm kiše (Trnovčak), a na istočnom dijelu 19,8 mm (Donji Pustakovec). Lokalni ljetni pljuskovi u pravilu u većim količinama padaju u zapadnom dijelu Županije, te na lokalitetima uz rijeke Dravu i Muru. U narednih 5 dana očekujemo pad najviših temperatura zraka sa 26° na 20°C, a u razdoblju od 26. do 30. srpnja najavljeni su kišni dani tijekom kojih je moguće novih 20-25 mm kiše.

Povremeni ljetni grmljavinski pljuskovi, vrućina i sparina još uvijek će pogodovati u narednih 50-tak dana sekundarnom razvoju najvažnijih bolesti jabuka, naročito ako u nasadima postoje simptomi krastavosti (Venturia) i pepelnice (Podosphaera). Od početka mjeseca srpnja traje berba ljetnih sorata jabuka i krušaka, uglavnom u manjim voćnjacima uz okućnice i/ili vikendice, te se iste više ne preporučuju kemijski tretirati.

Vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka, naročito kod kasnih sorata namijenjenim skladištenju u spremištima i/ili hladnjačama, preporučujemo redovito pregledavati zdravstveno stanje voćaka, te u ljetnom razdoblju provoditi preventivne mjere zaštite s razmacima tretiranja prilagođenim zabilježenim oborinama, najvećem broju dopuštenih primjena za svako pojedino sredstvo tijekom jedne sezone i propisanim karencama sredstava za zaštitu bilja. U ljetnim zaštitama birati sredstva koja na kasnim sortama jabuka (npr. idared, jonagold, jonagored, zlatni i crveni delišes, braeburn, fuji i dr.) namijenjenim za skladištenje u hladnjačama preventivno suzbijaju smeđu trulež (Monilinia) i gorku trulež plodova jabuke (Colletotrichum syn. Gleosporium).

Izbor pripravaka za ljetne i završne zaštite nasada jabuka i krušaka od uzročnika biljnih bolesti objavljen je u preporuci od 11. srpnja.

Prednost u narednoj zaštiti dajemo kombiniranim pripravcima: Nativo DF u količini 0,3 kg/ha (K=14 dana). Moguće mu je dodati manju dozu neke djelatne tvari iz skupine ftalimidi, npr. folpet u pripravku Folpan 80 WDG (K=21 dan)

O karenci naročito voditi računa na sortama gala i elstar, čiji početak berbe očekujemo u drugoj polovici kolovoza.

Let leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella), uzročnika crvljivosti plodova jabuke i kruške, ponovno je u kritičnom broju zabilježen od početka druge polovice mjeseca srpnja na praćenim lokalitetima u središnjem i zapadnom dijelu Županije (naročito je brojnija populacija njihovih leptira "očitana" u vrućim danima od 15.-20. srpnja). U istom je razdoblju zabilježen i značajan let breskvina savijača (Cydia molesta), koji također napada i plodova jabuke. Vrhunac leta druge generacije moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella) je također zabilježen sredinom mjeseca srpnja, ali broj njihovih leptira je značajno manji nego u godinama do 2012. sezone.

Stoga je potrebna redovita zaštita plodova jabuke i kruške u narednom razdoblju protiv najvažnijih tehnoloških nametnika. Trenutno prednost dajemo pripravcima Calypso 480 SC u količini 0,3 lit./ha (K = 14 dana) ili Runner SC u količini do 0,5 lit./ha (K = 14 dana) ili Coragen SC u količini do 0,2 lit./ha (K = 14 dana).

Osjetljive sorte jabuka na napad crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) (gala, elstar, braeburn, fuji, zlatni delišes) još uvijek redovito kontrolirati na populaciju ovog nametnika.

Zbog primjene insekticida u narednom razdoblju i njihove moguće opasnosti i otrovnosti na korisne organizme (pčele medarice), tretiranja obavljati u doba dana kada pčele ne lete, odnosno cvjetni podrast sa bijelom djetelinom u voćnjacima prije primjene insekticida mora biti pokošen.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]