Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 20.06.2014. 11:40
  • Ličko-senjska

Obavijest voćarima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 52
  • 3
  • 0

Od zadnje preporuke za zaštitu jabuka od krastavosti prošlo je 9 dana. U tom periodu pale su znatne količine oborina, a i za naredni period najavljeno je promjenjivo vrijeme. U nasadima jabuke gdje su vidljivi simptomi krastavosti ili fuzikladija tretiranje izvršiti kombinacijom sistemičnih i kontaktnih fungicida.

Od fungicida preporučuje se koristiti sistemike: Punch 10 EV ili Indar 5 EW ili Baycor 25 WP ili Score 250 EC ili Systane 12 E i sl. u kombinaciji s preventivnim: Dithane M-45 ili Star 80 WP ili Mankonor ili Mankokal ili Stoper ili Captan 50 ili Merpan 50 WP ili Delan SC 750, Delan 500 SC ili Delan 700 WDG . U nasadima jabuke gdje nisu vidljivi simptomi krastavosti savjetuje se provoditi redovite preventivne mjere zaštite jednim od kontaktnih pripravaka.

U nasadima gdje se u jačoj mjeri izraženi simptomi pepelnice jabuke, a nisu primijećeni znakovi krastavosti preporuka je upotrijebiti jedan od strobilurinskih pripravaka npr. Nativo 75 WG, Tercel, Zato Plus, Stroby WG i sl. Koristite one preparate koji ste do sada najmanje puta koristili. Izbojke zaražene pepelnicom potrebno je mehanički odstranjivati i iznijeti iz nasada (spaliti).

Zbog pojačanog leta jabučnog savijača preporuka je ponoviti zaštitu jednim od sljedećih insekticida: Runner 240 SC, Nomolt, Insegar 25 WP, Mimic, Coragen 20 SC, Affirm, Calypso SC 480, Mospilan 20 SP, Rely 40, Pirinex 250 ME i sl. Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu dobivenu prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a obavljeno tretiranje uvedite u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Potrebno je najmanje navesti trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, kulturu koja se tretira, količinu primjenjenog sredstva te veličinu tretirane površine (Pravilnik o uspostavi akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida - NN br. 142/12; Zakon o održivoj uporabi pesticida - NN br. 14/14). Ne zaboravite na obavezu pravilnog postupanja s praznom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja.

Martina Orešković, dipl. inž. agr.
e-mail: Martina.Oreskovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner