Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 13.05.2014. 18:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Obavijest voćarima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 26
  • 2
  • 0

U nasadima jabuke i kruške treba i dalje provoditi tretiranja prema prethodnoj preporuci, jer promjenjivo vrijeme sa dosta oborina uvjetuje infekcije krastavosti. Osim toga ovisno od lokacija bilježimo i preko 30 mm oborina što uvjetuje ispiranje sredstava i zahtjeva ponavljanje tretiranja.

U nasadima koštićavog voća (osim višnje) može se provesti tretiranje protiv šupljikavosti (Stigmina carpophila) nekim od pripravka na bazi kaptana (npr. Captan 50, Captan 50 WP).

Na breskvi i nektarini napraviti pregled na moguću pojavu pepelnice, u slučaju potrebe izvršiti tretiranje i protiv te bolesti, pripravcima koji imaju dozvolu. I dalje se prati let leptira breskvinog i šljivinog savijača te se bilježi se jak ulov ovih štetnika. Tretiranje protiv breskvinog savijača provodi se u mladim nasadima, zbog mogućeg oštećenja mladih izboja i to pripravkom Calypso SC 480, koji ujedno suzbija i lisne uši.

Napraviti pregled i na prisutnost lisnih ušiju, tretiranje na koštićavom voću može se provesti pripravcim prema dozvolama za svaku kulturu, vodeći računa o karencama.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MP-a. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano: Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo