Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.03.2014. 15:00
  • Krapinsko-zagorska

Obavijest voćarima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 70
  • 4
  • 0

Od protekle preporuke o zaštiti jabuke i kruške prošlo je 8 dana. U međuvremenu su ostvareni uvjeti za infekcije uzročnikom krastavosti plodova i mrljavosti listova jabuke (Venturia inaequalis) i kruške (Venturia pyrina). Vegetacija je napredovala, te su novoizrasli dijelovi nezaštićeni.

Budući da je najavljena kiša, potrebno je ponoviti zaštitu od mogućih infekcija jednim od pripravaka navedenih u preporuci od 20.03.: na bazi mankozeba ( Dithane M-45, Pinozeb M-45, Star 80 WP,Crittox MZ 80, Caiman WP, Mankonor 80 WP, Mankokal, Dithane DG neotec, Cadillac 80 WP), ditianona ( Delan SC 750, Delan 500 SC), dodina (Dodine S-65, Chromodin S-65) ili metirama (Polyram DF).

Proizvođače u integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji podsjećam da pripravke na bazi mankozeba i metirama smiju primijeniti maksimalno 3 puta u istoj vegetaciji i to ne uzastopno.

Ako u prethodnom tretiranju niste koristili insekticide, a sada za to postoji potreba, za suzbijanje lisnih uši možete koristiti Teppeki 500 WG i Pirimor 50 WG, a za suzbijanje štetnih gusjenica Runner 240 SC, Insegar 25 WP, Laser.

Proizvođače u integriranoj proizvodnji podsjećamo na ograničenja u vezi broja primjena navedenih insekticida (držati se Tehnoloških uputa).

Kod primjene insekticida, tretiranje provesti u večernjim satima, te biljke koje služe za zatravljivanje voćnjaka moraju biti pokošene, radi zaštite pčela.

Proizvođači u integriranoj proizvodnji dužni su se pridržavati odabira pripravaka za zaštitu bilja jabuke, odnosno, kruške, prema Tehnološkim smjernicama za integriranu poljoprivrednu proizvodnju. Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS).

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. (Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?