Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 08.05.2014. 17:00
  • Međimurska

Obavijest vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare

  • 38
  • 2
  • 0

Od posljednje upute za zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka proteklo je 10 dana. Prema je bilo najavljeno nekoliko desetaka mm oborina protekli je vikend obilježio vrlo jaki sjeverni vjetar s olujnim udarima, te je palo svega nekoliko mm oborina, osim područja općina Belica, Orehovica i Donji Kraljevec gdje je zabilježeno od 6 do 10 mm kiše.

Protekle je noći kiša padala na svim mjernim lokalitetima u količini između 8 i 11 mm. Stoga vlasnike plantažnih nasada jabuka i krušaka upozoravamo na redovite mjere zaštite nasada od najopasnije gljivične bolesti - uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis, Venturia pyrina).

Nadalje je potrebno redovito pratiti zdravstveno stanje nasada, te je prema ranijim uputama potrebno nastaviti preventivne zaštite (a po potrebi i kurativne) krastavosti. U osjetljivim sortama jabuka potrebno je i redovito suzbijati pepelnicu (Podosphaera leucotricha).

Ponavljamo da je pored pripravaka navedenih još u preporuci od 3. travnja, moguće nakon cvatnje u programu zaštite jabuka i krušaka od površinskih fungicida koristiti još i sredstva na osnovi kaptana (pritom voditi računa o najvećem broju dopuštenih primjena svakog pojedinog sredstva u sezoni i naizmjenično koristiti pripravke iz različitih kemijskih skupina). Ovisno o izboru fungicida razmaci tretiranja ne bi smjeli u ovom kritičnom razdoblju biti veći od 6 do 7 dana.

U danima nakon 22. travnja preporučili smo prvo usmjereno suzbijanje prezimljujuće populacije moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella), a prosječno 15 dana naknadno optimalno je vrijeme za drugu usmjerenu aplikaciju insekticida protiv ove opće raširene štetne vrste u većini plantažnih nasada jabuke.

Imperativ je kvalitetno suzbiti prvu ili prezimljujuću generaciju ovog štetnika, pri čemu samo jedno usmjereno tretiranje nije dovoljno, pa u narednih 1-2 dana preporučujemo ponoviti primjenu nekog od dopuštenih insekticida protiv moljca kružnih mina prema preporuci od 16. travnja.

Na dane 29. i 30. travnja tuča je oštetila neke lokalitete središnjeg dijela županije, pa u nasadima jabuka oštećenim ovom elementarnom nepogodom u narednom razdoblju pratiti populaciju jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum).

Autor: mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner