Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 24.04.2014. 10:00
  • Međimurska

Obavijest vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 34
  • 1
  • 0

Od posljednje upute za zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka proteklo je 8 dana. Većina sorata jabuka je završila cvatnjom. U razdoblju od 19.-22. travnja o.g. bilježili smo vrlo povoljne uvjete za razvoj krastavosti jabuke i kruške (Venturia)! Naime, od večernjih sati 19. travnja o.g. do sredine dana 21. travnja o.g. na većini lokaliteta u Međimurju je palo od 5,4 do 13 mm kiše, a vlaženje biljnih organa je trajalo od 1.205 do 2.375 minuta. Dodatno je još u noći 21./22. travnja o.g. palo novih oborina u količini od 6,8 do 22 mm, ujutro je tada zabilježena izražena magla, pa smo u takvim uvjetima zabilježili vrlo jaku zarazu uzročnikom krastavosti. Meteorolozi ponovno nestabilno razdoblje s mogućim oborinama najavljuju u danima od 25.-28. travnja o.g.!

Stoga je prema ranijim uputama potrebno nastaviti preventivne zaštite nasada jabuka i krušaka protiv najopasnije bolesti, uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis, Venturia pyrina). Pored pripravaka navedenih još u preporuci od 3. travnja o.g., moguće je nakon cvatnje u programu zaštite jabuka i krušaka od površinskih fungicida koristiti sredstva na osnovi kaptana. Ovisno o izboru fungicida razmaci tretiranja ne bi smjeli u ovom kritičnom razdoblju biti veći od 6 do 7 dana.

Budući su topli dani u prvom tjednu mjeseca travnja o.g. pogodovali aktivnom letu moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella) sa vrhuncem kritičnog leta dana 8. travnja o.g., kada je najviša dnevna temperatura bila veća od +23°C, ponavljamo upozorenje od 16. travnja o.g. da je u danima nakon 22. travnja o.g. potrebno provesti prvo usmjereno suzbijanje prezimljujuće populacije ovog štetnika.

Redovito kontrolirati populaciju crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), jabučne krvave uši (Eriosoma), lisnih uši (Aphidae), a zametnute plodove u prvih mjesec dana nakon cvatnje napadaju i fitofagne stjenice (Calocoris, Lygocoris, Lygus, Nezara, Palomena). Preporuke za izbor akaricida i insekticida navedene su u uputama od 3. i 16. travnja o.g., a specifični i selektivni aficidi s dopuštenjem za primjenu u jabukama su pirimikarb (Pirimor 50 WG) i flonikamid (Teppeki WG).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]