Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 24.04.2014. 10:00
  • Varaždinska

Obavijest vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 34
  • 1
  • 0

Od posljednje upute za zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka proteklo je 8 dana. Većina sorata jabuka je završila cvatnjom. U razdoblju od 19.-22. travnja o.g. bilježili smo vrlo povoljne uvjete za razvoj krastavosti jabuke i kruške (Venturia)! Naime, od večernjih sati 19. travnja o.g. do sredine dana 21. travnja o.g. na većini lokaliteta u Međimurju je palo od 5,4 do 13 mm kiše, a vlaženje biljnih organa je trajalo od 1.205 do 2.375 minuta. Dodatno je još u noći 21./22. travnja o.g. palo novih oborina u količini od 6,8 do 22 mm, ujutro je tada zabilježena izražena magla, pa smo u takvim uvjetima zabilježili vrlo jaku zarazu uzročnikom krastavosti. Meteorolozi ponovno nestabilno razdoblje s mogućim oborinama najavljuju u danima od 25.-28. travnja o.g.!

Stoga je prema ranijim uputama potrebno nastaviti preventivne zaštite nasada jabuka i krušaka protiv najopasnije bolesti, uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis, Venturia pyrina). Pored pripravaka navedenih još u preporuci od 3. travnja o.g., moguće je nakon cvatnje u programu zaštite jabuka i krušaka od površinskih fungicida koristiti sredstva na osnovi kaptana. Ovisno o izboru fungicida razmaci tretiranja ne bi smjeli u ovom kritičnom razdoblju biti veći od 6 do 7 dana.

Budući su topli dani u prvom tjednu mjeseca travnja o.g. pogodovali aktivnom letu moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella) sa vrhuncem kritičnog leta dana 8. travnja o.g., kada je najviša dnevna temperatura bila veća od +23°C, ponavljamo upozorenje od 16. travnja o.g. da je u danima nakon 22. travnja o.g. potrebno provesti prvo usmjereno suzbijanje prezimljujuće populacije ovog štetnika.

Redovito kontrolirati populaciju crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), jabučne krvave uši (Eriosoma), lisnih uši (Aphidae), a zametnute plodove u prvih mjesec dana nakon cvatnje napadaju i fitofagne stjenice (Calocoris, Lygocoris, Lygus, Nezara, Palomena). Preporuke za izbor akaricida i insekticida navedene su u uputama od 3. i 16. travnja o.g., a specifični i selektivni aficidi s dopuštenjem za primjenu u jabukama su pirimikarb (Pirimor 50 WG) i flonikamid (Teppeki WG).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]