Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 16.04.2014. 09:45
  • Varaždinska

Obavijest vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare

  • 49
  • 2
  • 0

Od posljednje upute za zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka proteklo je 7 dana. Cvatnjom je završila dominantna sorta jabuka u plantažnim nasadima idared, ali neke sorte jabuka još uvijek ovih dana završavaju cvatnjom, npr. gala, braeburn i sl. Vremenski uvjeti u odnosu na početak travnja o.g. su se drastično promijenili. U posljednjih 10 dana najniže su dnevne temperature redovito manje od +8°C, a dana 13. travnja na nizinskim lokalitetima istočnog dijela županije je zabilježeno tek +0,8°C.

U posljednjih deset dana najviše su dnevne temperature bile veće od +21°C samo dana 14. travnja o.g.! U ostalim danima najviše dnevne vrijednosti temperature zraka najčešće u rasponu od +14° do +15°C.

U posljednjih je 7 dana kiša padala u 4 navrata, najčešće u količinama između 1,5 mm i 15 mm. No, najjaču smo zarazu uzročnikom krastavosti (Venturia) zabilježili 6. i 7. travnja o.g. (tada je vrlo jaka zaraza trajala duže od 24 sata). U posljednjih 8 dana brzina vjetra je tijekom 5 dana bila veća od 25 km/h, što je uz prosječne dnevne temperature zraka između +7,7° i +10,9°C manje pogodovalo zarazama uzročnikom krastavosti, ali su slabije primarne infekcije bile moguće tijekom 9. i 14. travnja.

Proteklo prohladno i vjetrovito razdoblje nije pogodovalo mogućem razvoju bakterijske paleži (Erwinia amylovora) u drugom dijelu cvatnje jabuka. Ipak, topli dani u prvom tjednu mjeseca travnja pogodovali su aktivnom letu moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella) sa vrhuncem kritičnog leta dana 8. travnja, kada je najviša dnevna temperatura bila veća od +23°C.

Zbog naknadnog prohladnog razdoblja smatramo da će optimalno vrijeme usmjerenog suzbijanja prezimljujuće generacije ovog štetnika biti dani nakon 22. travnja. Također, još dana 30. ožujka o.g. zabilježili smo početak leta breskvina savijača (Cydia molesta), a dana 11. travnja o.g. uhvaćen je prvi leptir jabučnog savijača (Cydia pomonella). U plantažnim nasadima jabuka bilježimo i let pojedinih vrsta savijača kožice ploda jabuke, npr. Archips, Adoxophies i naročito vrste Argyrotaenia.

Budući je moljac kružnih mina (Leucoptera malifoliella) opće raširena štetna vrsta u plantažnim nasadima jabuke u regiji, ovim putem obavještavamo vlasnike nasada na optimalno vrijeme njegova suzbijanja u razdoblju nakon 22. travnja.U Tablici 1. su navedeni neki insekticidi, dovoljno učinkoviti na spomenutu štetnu vrstu.

Tablica 1. Neki dopušteni pripravci u integriranoj proizvodnji jabuka u Republici Hrvatskoj za suzbijanje moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella):

Djelatna tvar Pripravak Primjena (%)
acetamiprid Mospilan 20 SP 0,025-0,035
imidakloprid Confidor 200 SL, Boxer, Rapid, Magnum, Kohinor, Dali, Congo 0,0375-0,05
tiakloprid Calypso 480 SC 0,02
fenoksikarb Insegar 25 WP 0,04
teflubenzuron Nomolt SC 0,1
spinosad Laser KS 0,06-0,08
metoksifenzoid Runner SC 0,04-0,06

Dodatna zaštita pčela: Neke djelatne tvari navedene u Tablici 1. su vrlo opasne i otrovne za pčele (npr. imidakloprid) i smiju se koristiti samo nakon završetka cvatnje jabuka. O mogućoj primjeni takvih spojeva voćari barem 48 sati prije primjene moraju obavijestiti obližnje pčelare, cvatući podrast prije aplikacije u voćnjacima mora biti pokošen. Primjena insekticida otrovnih i opasnih za pčele moguća je samo u doba dana kada oprašivači ne lete (najmanje 1 sat nakon zalaska i barem 1 sat prije izlaska sunca).

Budući meteorolozi u narednim danima najavljuju nadalje svježe razdoblje s mogućim novim oborinama za Uskršnje blagdane (20. i 21. travnja o.g.) preporučujemo obavljati redovite mjere zaštite protiv uzročnika krastavosti (Venturia) i pepelnice (Podosphaera) jabuke primjenom fungicida prema preporuci od 3. travnja 2014. godine! Ovisno o izboru fungicida i količinama zabilježenih oborina razmaci tretiranja u plantažnim nasadima jabuke i kruške u kritičnom razdoblju iznose svega 4-7 dana. Redovito mijenjati djelatne tvari iz različitih kemijskih skupina fungicida sukladno njihovim ograničenjima (vidi najveći broj primjena u sezoni na www.mps.hr/fis).

Autor: mr. sc. Milorad Šubić


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]