Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.07.2014. 13:55
  • Varaždinska

Obavijest vlasnicima nasada oraha

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 75
  • 3
  • 0

Ove smo sezone, žute ljepljive ploče sa atraktantima radi praćenja populacije orahove muhe (Rhagoletis completa), ponovno postavili dana 7. srpnja na lokalitetu u središnjem dijelu Međimurja (Šenkovec), a proteklog su vikenda (13. srpnja 2014.) uhvaćene prve ovogodišnje jedinke navedenog štetnika! Prema iskustvima iz prethodne dvije sezone, orahova muha leti od sredine mjeseca srpnja do sredine mjeseca rujna, sa maksimalnim ulovima jedinki tijekom mjeseca kolovoza.

Poznato je da štete na plodovima oraha od ovog nametnika mogu iznositi 50-80 posto. Iskustva u Međimurju u protekle dvije sezone dokazuju da je masa jezgre napadnutih plodova bila je 20 posto manja od nezaraženih, ali je pritom kvaliteta bila značajno narušena zbog razvoja suhe truleži! U Međimurju je više vlasnika stabla oraha posljednjih godina u Savjetodavnu službu dojavljivalo štete koje nalikuju napadu orahove muhe i tražilo preporuke za njeno moguće suzbijanje. Stoga, smatramo da je ova novija štetna vrsta voćne muhe vrlo proširena.

Orahova muha ima samo jednu generaciju godišnje i pojavljuje se sredinom i krajem ljeta. Desetak dana nakon prve pojave muha počinje odlaganje jaja. Ženke odlažu oko 15 jaja u zelenu lupinu iz kojih nakon pet dana izlaze ličinke. Zelena lupina oraha postaje mekana, zbog tanina koji se oslobađaju s vremenom pocrni, te se zalijepi za ljusku oraha i teško se odvaja od nje. Napadnuti plodovi otpadaju ili ostaju cijelu zimu na drveću. Ranije napadnuti plodovi oraha od muhe obično otpadaju sa stabla. Utvrđivanje prisutnosti i praćenje populacije orahove muhe je moguće pomoću žutih ljepljivih ploča.

Važno: Veći broj postavljenih žutih ljepljivih ploča po stablu oraha omogućuje veći ulov muha pa se na taj način može smanjiti njihova štetnost! Svim vlasnicima pojedinačnih stabla oraha, koji žele spriječiti štete od orahove muhe, preporučujemo na stabla vješati žute ljepljive ploče. Orahova muha prezimi u zemljištu, pa je žute ljepljive ploče dovoljno vješati u donjem dijelu krošnje stabala oraha! Stvarna potreba i optimalni rokovi suzbijanja orahove muhe bit će upućeni u narednim preporukama.

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]