Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštičavo voće
  • 14.03.2014. 14:07
  • Koprivničko-križevačka

Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Za preventivnu zaštitu od kovrčavosti lista breskve na početku vegetacije u Hrvatskoj su dozvoljeni Chromodin S-65, Daconil 720 SC, Delan SC 750, Delan 500 SC, Delan 700 WDG, Difcor, Dodine S-65, Nativo 75 WG i Ziram 76 WG

Foto: rgbstock.com
  • 91
  • 7
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu koštičavog voća proteklo je 10 dana. Breskve i nektarine na području Koprivničko-križevačke županije uglavnom se nalaze u razvojnom stadiju pojave zelenog vrška, a kod nekih sorata ovih dana očekujemo početak cvatnje.

Tijekom vlažnih i kišovitih dana postoji opasnost od infekcije uzročnikom kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans). Preventivnu zaštitu je potrebno obaviti dan ili dva prije kiše (za sada postoji mala vjerojatnost za kišu tijekom vikenda). Ako izostane kiša neće biti uvjeta za razvoj infekcije.

Za preventivnu zaštitu od kovrčavosti lista breskve na početku vegetacije u Hrvatskoj su dozvoljeni Chromodin S-65, Daconil 720 SC, Delan SC 750, Delan 500 SC, Delan 700 WDG, Difcor, Dodine S-65, Nativo 75 WG i Ziram 76 WG. Kovrčavost lista se može spriječiti samo kvalitetnom preventivnom zaštitom što znači da prskanje treba obaviti dan ili dva prije kiše.

Pripravak Nativo 75 WG dozvoljen je i za zaštitu od kovrčavosti lista na nektarini i marelici.

Marelice su, ovisno o sorti i položaju, u fazi početka cvatnje ili u punoj cvatnji te im tijekom kišnih dana prijeti opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). Preventivnu zaštitu (prije kiše) moguće je izvršiti pripravcima dozvoljenim za primjenu na marelicama kao što su Chorus 50 WG, Difcor, Inadar 5 EW, Nativo 75 WG, Switch 6,25 WG, Signum DF, Zino ili Bavistin.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skaldu sa zakonom!

Foto: rgbstock.com


Tagovi

Koštičavo voće Breskve Nektarine


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰