Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 07.07.2014. 14:15
  • Dubrovačko-neretvanska

Obavijest proizvođačima jabuka!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 47
  • 2
  • 0

Najavljene oborine tijekom narednih dana stvoriti će uvjete za razvoj sekundarnih infekcija uzročnikom čađave krastavosti ( Venturia inaequalis). Za preventivnu zaštitu od navedenog uzročnika moguće je primijeniti jedan od organskih fungicida na osnovi kaptana, ditianona, mankozeba, metirama ili koristiti pripravke na osnovi strobilurina: Stroby WG, Tercel, Zato 50 WG, Zato Plus, Nativo 75 WG koji će ujedno djelovati i na uzročnika pepelnice (Podosphaera leucotricha). Zaštitu od uzročnika pepelnice moguće je napraviti i pripravcima: Crystal ili Domark 40 ME.

Kod sorti jabuka koje se beru u ljetnom periodu uputno je za zaštitu od navedenih uzročnika kod zadnjih prskanja koristiti pripravak na osnovi boskalida i piraklostrobina (trgovačkog naziva Bellis) jer preventivno djeluje i na uzročnike skladišnih bolesti (karenca je 7 dana za jabuke u skladištu, a 14 dana za jabuke koje idu u prodaju).

Proteklog tjedna počeo je let druge generacije jabučnog savijača (Cydia pomonella). Suzbijanje navedenog štetnika moguće je napraviti jednim od navedenih pripravaka: Pyrinex 250 ME, Avaunt 15 SC, Affirm, Calypso SC 480, Mospilan SC, Coragen 20 SC.

Vremenske prilike pogoduju razvoju lisnih uši i crvenog pauka. Upućujemo voćare da redovito pregledavaju nasade na prisutnost navedenih štetnika te da po potrebi primjene insekticid sukladno registraciji. Prilikom odabira pripravka voditi računa da se odabere ona aktivna tvar koja je najmanje puta korištena tijekom vegetacije. Zaštitu obaviti za mirna vremena prema uputama na deklaraciji sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način! Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner