Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 17.06.2014. 10:50
  • Međimurska

Obavijest o mjerama zaštite koštičavog voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 55
  • 3
  • 0

Od posljednje preporučene upute za zaštitu koštičavog voća proteklo je 19 dana. U danima od 8.-12. lipnja o.g. najviše su dnevne temperature zraka bile više od 30°C, ali je pritom prosječna dnevna vlažnost zraka bila veća od 75 posto! Manje količine oborina bilježili smo u prva tri dana mjeseca lipnja o.g., te 14.6. u popodnevnim satima. Premda su početkom ovog tjedna najavljivane nove oborine u količinama nekoliko desetaka mm, ista se prognoza još nije obistinila. Manje količine padaline moguće su tijekom naredne noći.

U narednom se razdoblju zbog topline i sparine, uz moguće oborine još uvijek razvijaju bolesti lišća i plodova koštičavog voća, npr. pepelnica (Sphaerotheca), krastavost (Venturia), šupljikavost lišća (Stigmina) i palež rodnih grančica, odnosno smeđa trulež plodova (Monilinia), dok se na šljivama još javljaju hrđa (Tranzschelia) i plamenjača (Polystigma). Pojavljuje se i ljetna populacija uzročnika crvljivosti plodova (Cydia, Anarsia), koja naknadno uzrokuje jaču naknadnu pojavu truleži (Monilinia).

Ipak, ljetne mjere zaštite u koštičavom su voću vrlo ograničene dozrijevanjem pojedinih voćnih vrsta i pripadajućom karencom sredstva za zaštitu bilja. Rane sorte koštičavog voća koje dozrijevaju i započinjemo berbom više ne preporučujemo tretirati kemijskim sredstvima za zaštitu bilja! Stoga u nasadima bresaka, nektarina i šljiva u narednim danima valja planirati mjere zaštite samo u sortama kasnije epohe dozrijevanja, čija berba započinje sredinom ili tek krajem mjeseca srpnja ili tijekom kolovoza.

Prednost dajemo fungicidima kraće karence, npr. Signum DF u količini do 0,75 kg/ha ima propisanu karencu u koštičavom voću 7 dana. Premda je registriran za suzbijanje monilijske truleži plodova, djelotvoran je još na pepelnice, pjegavosti, krastavosti i hrđe. U breskvama, marelicama i šljivama proširenjem registracije moguće je od 2012. sezone koristiti pripravak Indar EW (0,06-0,1 %) s propisanom karencom samo 3 dana. Djelotvoran je protiv monilijske truleži, pepelnice, krastavosti i hrđa. Pripravak Nativo WG (0,02-0,03 %) ima propisnu karencu 7 dana u breskvama, nektarina, marelicama i šljivama, a učinkovit je na trulež plodova, pepelnice, krastavosti i hrđe. Protiv truleži plodova moguće je u narednom ljetnom razdoblju koristiti i pripravak Teldor 500 SC U količini do 1,0 lit./ha, uz karencu u šljivama i breskvama samo 3 dana.

Od druge dekade lipnja o.g. ponovno bilježimo veću brojnost leptira uzročnika "crvljivosti" plodova bresaka i nektarina. Naročito je brojnija populacija breskvina savijača (Cydia molesta) i moljca (Anarsia lineatella) zabilježena na lokalitetima središnjeg i zapadnog dijela Međimurja! Vrlo povoljne večernje uvjete temperature zraka za kopulaciju i odlaganje jaja bilježili smo naročito u razdoblju od 7. do 12. lipnja o.g. kada su noćne temperature zraka bile više od 14.5°C, pa vlasnicima plantažnih nasada u narednom razdoblju preporučujemo njihovo usmjereno suzbijanje.

Pri izboru insekticida za suzbijanje ljetne populacije uzročnika crvljivosti plodova (Cydia molesta, Anarsia lineatella) voditi računa o propisanoj karenci i najvećem broju dopuštenih tretiranja istim pripravkom u sezoni (u pravilu isti insekticid ne koristimo više od 2x tijekom sezone). Neki od njih su dobili privremeno dopuštenje od 2012. do 2015. sezone, npr. Coragen SC. Svakako u breskvama i nektarinama prednost dajemo u narednom razdoblju pripravcima Affirm WG (0,3-0,4 %) (K=7 dana), Runner SC (0,04 %) (K=7 dana), Mospilan (0,015 %) (K=14 dana) i Coragen SC (0,016-0,02 %) (K=14 dana).

Let prezimljujuće populacije šljivina savijača (Cydia funebrana) je započeo još 20. travnja o.g., ali u danima nakon 10. lipnja o.g. nije bio tako intenzivan kao breskvina savijača i moljca. Na netretiranim stablima šljiva sorte stanley u središnjem dijelu Županije nismo od prve generacije šljivina savijača zabilježili crvljivost plodova, pa suzbijanje prve generacije nije bilo potrebno (kao niti ranijih sezona). Krajem lipnja očekujemo pojavu druge generacije ovog štetnika. Upravo je druga generacija ovog nametnika vrlo štetna na plodovima šljive u formi crvljivosti i naknadnog razvoja truleži (Monilinia), pa na njegovo usmjereno suzbijanje najavljujemo tijekom mjeseca srpnja o.g.!

*Karenca (K) je najmanji broj dana od zadnje primjene sredstva za zaštitu bilja do početka berbe plodova!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]