Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 21.08.2014. 12:00
  • Primorsko-goranska

Obavijest maslinarima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 43
  • 2
  • 0

Za suzbijanje maslinove muhe (Bactrocera oleae) i dalje preporučamo preventivna tretiranja pripravkom na osnovi spinosada s atraktantom (Success bait). Pravodobnom primjenom metode mamaca suzbijamo odrasli oblik muhe prije odlaganja jaja u plod.

Kurativna tretiranja (cijela krošnja) opravdana su kod 10-15 % napadnutih plodova primjenom pripravaka na osnovi dimetoata (Rogor 40, Calinogor, Chromgor 40*, Perfecthion, Ritam*, Sistemin*, Chromgor) ili deltametrina (Decis 2,5 EC). Dosezanje praga štetnosti za kurativna tretiranja može biti vremenski različit u različitim nasadima a ovisiti će ponajviše o dosad primijenjenim mjerama zaštite.

Za kontrolu zaraženosti ploda treba u nasadu nasumice izabrati po 100 plodova te pregledati i zbrojiti plodove na kojima je jasno vidljiv prepoznatljivi ubod maslinove muhe ili je već prisutna/ili se razvila ličinka maslinove muhe. Ukoliko je broj zaraženih plodova 10-15 dosegnut je prag za kurativna tretiranja. Broj pregledanih uzoraka (100 plodova predstavlja 1 uzorak) ovisi o veličini nasada.

I dalje upozoravamo maslinare na povoljne uvijete za razvoj i širenje paunovog oka (Spilocaea oleagina) protiv kojeg preporučamo primjenu pripravka na osnovi bakra (Neoram WG).

Maslinari upisani u Upisnik integriranih proizvođača primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća za 2014. godinu.

Pripravcima označenim* registracija ili dozvola istekla/ukinuta krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha 01.01.2015.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo