Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest maslinarima
  • 08.08.2014. 13:00
  • Šibensko-kninska

Obavijest maslinarima!

Obavijest Savjetodavne službe za maslinare.

  • 50
  • 3
  • 0

Maslinari koji su u proteklom periodu za suzbijanje maslinine muhe koristili preventivnu metodu zatrovanih mamaca mogu u narednom peroidu nastaviti primjenom iste prema priloženoj uputi. Metodom zatrovanih mamaca suzbijaju se odrasli oblici maslinine muhe, ženke, prije nego odlože jaje u plod.

Za ovu namjenu moguće je koristiti gotov mamak Eco trap ili pripravak Succes bait (spinosad+atraktant). Potrebno je voditi računa da mamci imaju najbolji učinak ako se upotrebljavaju na širem području u preporučenim vremenskim razmacima.

Pregledom uzoraka plodova uočena je zaraza ličinkama maslinine muhe. Nakon odlaganja jaja u plod, razvojem ličinke maslinina muha se može suzbijati tretiranjem cijele krošnje. Ova metoda je opravdana kada je zaraženo 10-15% plodova, a prije primjene uputno je plodove pregledati.

Za ovu namjenu dozvolu imaju pripravci čija je aktivna tvar: dimetoat (Rogor 40, Chromgor 40, Perfekthion, Ritam, Chromogor) i deltametrin (Decis 2,5 EC).

Kod odabira pripravaka treba voditi račun da deltametrin spada u skupinu sintetskih piretroida koji slabije djeluju kod viših temperatura.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Nakon tretiranja potrebno je ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja poropisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 16.09. 2014. u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 11:30 -13:00 i u Drnišu lokalitet Cecela od 14:30-16:30.

Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.
e-mail: Gordana.Kozaric-Silov@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]