Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 25.07.2014. 15:00
  • Šibensko-kninska

Obavijest maslinarima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 46
  • 3
  • 0

Pregledom feromonskih lovki na kontrolnim punktovima, posebno na lokalitetima bliže moru, uočen je pojačan let maslinine muhe (Bactrocera oleae). Vremenske prilike, kiša, povišena relativna vlaga zraka, temperature do 30°C, pogoduju razvoju ovog štetnika te se preporuča započeti s preventivnim mjerama zaštite metodom zatrovanih mamaca.

Metodom zatrovanih mamaca suzbijaju se odrasli oblici maslinine muhe, ženke, prije nego odlože jaje u plod.

Za ovu namjenu moguće je koristiti gotov mamak Eco trap ili pripravak Succes bait (spinosad + atraktant). Mamke primjeniti prema priloženoj uputi te voditi računa da mamci imaju najbolji učinak, ako se upotrebljavaju na širem području.

Nakon odlaganja jaja u plod, razvojem ličinke maslinina muha se može suzbijati tretiranjem cijele krošnje. Ova metoda je opravdana kada je zaraženo 10-15 % plodova, a prije primjene uputno je plodove pregledati.

Za ovu namjenu može se koristit jedan od pripravaka čija je aktivan tvar: deltametrin (Decis 2,5 EC) ili dimetoat (Rogor 40, Chromgor 40, Perfekthion, Ritam, Chromogor) ili fosmet (Imidan 50 WP - registracija važi do 29. srpnja 2014).

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Napomena

Nakon tretiranja potrebno je ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja poropisno zbrinuti. Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 16.09. 2014. u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 11:30 -13:00 i u Drnišu lokalitet Cecela od 14:30-16:30.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner