Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 25.07.2014. 11:00
  • Primorsko-goranska

Obavijest maslinarima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 33
  • 1
  • 0

Upozoravamo maslinare na vrlo povoljne uvijete za širenje paunovog oka (Spilocaea oleagina) posebice u nasadima s osjetljivijim domaćim sortimentom u kojima od početka godine bilježimo visoki infekcijski potencijal. Moguća je primjena pripravka na osnovi bakra (trgovačkog naziva Neoram WG).

I dalje upozoravamo na lokalno prisustvo i intenziviranje napada maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Kako smo i najavili u prethodnoj obavijesti štetnik se intenzivnije hrani na plodovima a u maslinicima sa slabim urodom ili bez uroda na vršnim izbojima i mladim vršnim listovima. Maslinare upućujemo na redovito pregledavanje nasada na prisutnost ovog štetnika vrlo pažljivim vizualnim pregledima, otresanjem grana na bijelu podlogu i provjeravanjem ima li na plodiću uboda. Također upozoravamo da je intenzitet pojave svrdlaša različit ovisno o do sada provedenim mjerama zaštite i ovisno o provedenim mjerama zaštite u prethodnim sezonama.

Dopuštene mjere zaštite provoditi samo ukoliko je to potrebno što se vidi po većem broju crnih i otpalih plodića i svježim ubodima (male crne okrugle točke). Posebnu pozornost treba obratiti u tradicionalnim maslinicima u kojima do sada nisu provedene preporučane mjere zaštite kao i u maslinicima u kojima su mjere provedene ali se nalaze u neposrednoj blizini tradicionalnih, zapuštenih i neobrađenih nasada s kojih dolaze naleti štetnika.

Ubod od maslininog svrdlaša je okrugli tamne crne boje dok je ubod maslinine muhe klinast, uleknut i svijetlo smeđe boje. Prema posljednjim očitanjima na kontrolnim punktovima bilježimo let maslinove muhe (Bactrocera oleae) nižeg intenziteta. Protiv maslinine muhe i dalje preporučamo preventivna tretiranja pripravkom na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva Success bait). Vrlo je važna pravovremena primjene metode mamaca kojom suzbijamo odrasli oblik muhe prije odlaganja jaja u plod.

Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od 2 muhe tjedno i/ili 5% napadnutih plodova (jaje+ ličinka). Kurativno tretiranje opravdano je kod 10-15% napadnutih plodova (jaje+ličinka) ili prisustva i drugih štetnika masline primjenom pripravaka na osnovi dimetoata (trgovačkog naziva Rogor 40, Calinogor, Chromgor 40*, Perfecthion, Ritam*, Sistemin*, Chromgor) ili na osnovi deltametrina (trgovačkog naziva Decis 2,5 EC). Pripravcima označenim* registracija ili dozvola istekla/ukinuta krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha je 01.01.2015.

Maslinari upisani u Upisnik integriranih proizvođača primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća za 2014. godinu. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina.

Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu.

Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.

E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰