Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 21.07.2014. 18:00
  • Splitsko-dalmatinska

Obavijest maslinarima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 233
  • 12
  • 0

Upozoravamo maslinare da je pregledom kontrolnih punktova na području Splitsko-dalmatinske županije (Kaštela, Marina-Vrsine, Vis, Brač, Hvar, Omiš, Makarska) zabilježen pojačan let maslinove muhe (Bactrocera oleae). Na brojnost i razvoj ovog ekonomski najvažnijeg štetnika masline utječu vrlo povoljni vremenski uvjeti. Stoga preporučujemo mjere zaštite uporabom metode zatrovanih mamaca koja ima najbolji učinak, ako se provodi na širem području te u početku ostvarivanja zaraze, odnosno polaganja jaja.

Mamci se pripremaju tako da se na 10 l vode doda 1 dcl hidroliziranog proteina (Buminal) te 10-15- ml insekticida na osnovi dimetoata (Chromgor 40, Perfekthion, Zagor, Rogor 40).Tretira se jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak 1-2 dcl škropiva, uz ponavljanje svakih 10-12 dana ili ranije ukoliko dođe do ispiranja kišom.

Kao gotovi mamac koristi se Eco trap ili pripravak Succes bait (spinosad s atraktantom) koji su dozvoljeni u sustavu ekološke proizvodnje.

Ukoliko je pregledom plodova ustanovljena zaraza na 10-15 % plodova, opravdana je uporaba insekticida na osnovi dimetoata, tretiranjem cijele krošnje.

Maslinarima savjetujemo pregled plodova maslina i na pojavu šteta od maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) (crni plodići, više svježih uboda u obliku malih crnih točkica), kao i redoviti vizualni pregled metodom otresanja grana na bijelu podlogu, u ranim jutarnjim satima. Najugroženiji su maslinici na kamenitim područjima, uz gomile te sorte sitnijeg ploda. I za ovog štetnika su učinkovita sredstva na osnovi dimetoata (Rogor 40), kao i fosmeta (Imidan 50 WP - registracija važi do 29. srpnja 2014.).

Maslinari uključeni u ekološki i integrirani sustav proizvodnje navedena sredstva ne smiju koristiti, nego se mogu primijeniti samo u konvencionalnom sustavu proizvodnje.

Sredstva koristiti prema uputama proizvođača, voditi evidenciju o primjeni SZB te praznu ambalažu propisno zbrinuti.

mr. sc. Ivana Župić
E-mail:Ivana.Zupic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner