Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 14.07.2014. 18:30
  • Dubrovačko-neretvanska

Obavijest maslinarima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 48
  • 2
  • 0

Protekli tjedan na području Dubrovačko-neretvanske županije počeo je intenzivan ulov maslinine muhe (Bactrocera oleae) na feromonske lovke. Obzirom da vremenske prilike pogoduju razvoju ovog štetnika, potrebno je započeti s mjerama preventivne zaštite metodom zatrovanih mamaca. Kao gotov mamac moguće je koristiti Eco trap ili pripravak Succes bait (spinosad+atraktant), koji su dozvoljeni u sustavu ekološke proizvodnje. Metoda zatrovanih mamaca ima najbolji učinak ako se provodi na širem području. Tretiranje cijele krošnje opravdano je u slučaju da je napadnuto 10-15 posto plodova i za tu namjenu registrirani su pripravci na osnovi dimetoata (Rogor 40, Chromgor 40, Perfekthion, Ritam, Zagor).

Upozoravamo maslinare na pojačan intenzitet pojave maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis), ovisno o lokalitetima, osobito u maslinicima i na položajima gdje nije provedena zaštita protiv druge generacije maslininog moljca. Također, upućujemo na redovito pregledavanje maslinika na prisutnost navedenog štetnika (metoda otresanja na bijelu podlogu ili pregledom plodića - crni ubodi ili točkice), te po potrebi primjenu insekticida.

Dozvolu za suzbijanje maslininog svrdlaša u RH ima pripravak na osnovi aktivne tvari dimetoata: Rogor 40 i pripravak na osnovi aktivne tvari fosmeta: Imidan 50 WP. Zaštitu obaviti za mirna vremena prema uputama na deklaraciji sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način! Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo