Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 10.07.2014. 14:05
  • Primorsko-goranska

Obavijest maslinarima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 62
  • 3
  • 0

Upozoravamo maslinare na vrlo povoljne uvijete za širenje paunovog oka (Spilocaea oleagina) posebice u nasadima s osjetljivijim domaćim sortimentom u kojim od početka godine bilježimo visoki infekcijski potencijal. Moguća je primjena pripravka na osnovi bakra (trgovačkog naziva Neoram WG).

I dalje upozoravamo na lokalno prisustvo i intenziviranje napada maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Maslinin svrdlaš trenutno odlaže jaja u plodove, nakon čega možemo očekivati još jedan val ishrane na plodovima prije povlačenja. Maslinare upućujemo na redovito pregledavanje nasada na prisutnost ovog štetnika vrlo pažljivim vizulnim pregledima, otresanjem grana na bijelu podlogu i provjerom postojanja uboda na plodiću. Također upozoravamo da je intenzitet pojave svrdlaša je različit, pa tako i u narednom razdoblju može varirati ovisno o lokalitetu, do tada provedenim mjerama zaštite te provedenim mjerama zaštite u prethodnim sezonama.

Dopuštene mjere zaštite provoditi samo ukoliko je to potrebno, što se vidi po većem broju crnih plodića i svježim ubodima (male crne okrugle točkice). Posebnu pozornost treba obratiti u tradicionalnim maslinicima u kojima do sada nisu provedene preporučane mjere zaštite kao i u maslinicima u kojima su mjere provedene ali se nalaze u neposrednoj blizini tradicionalnih, zapuštenih i neobrađenih nasada, zbog naleta štetnika s tih površina. Prema posljednjim očitanjima na kontrolnim punktovima, bilježimo i početak leta maslinove muhe (Bactrocera oleae). Upućujemo maslinare da u nasade postave žute ljepljive ploče.

Ukoliko u posljednjih tjedan dana u nasadu nije primjenjivan insekticid za suzbijanje maslininog svrdlaša preporučamo, protiv maslinine muhe započeti s preventivnim tretiranjima pripravkom na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva Success bait) ili vješanjem mamaca (trgovačkog naziva Eco-trap). Naglašavamo važnost pravovremenog početka primjene metode mamaca kojom suzbijamo odrasli oblik muhe prije odlaganja jaja u plod. Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od 2 muhe tjedno i/ili 5 posto napadnutih plodova (jaje+ ličinka). Kurativno tretiranje opravdano je kod 10-15 posto napadnutih plodova (jaje+ličinka) primjenom sredstava na osnovi dimetoata (trgovačkog naziva Rogor 40, Calinogor, Chromgor 40*, Perfecthion, Ritam*, Sistemin*, Chromgor).

Pripravcima označenim* registracija ili dozvola istekla/ukinuta krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha 01.01.2015.

Maslinari upisani u Upisnik integriranih proizvođača primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća za 2014. godinu. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!