Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 04.07.2014. 13:10
  • Splitsko-dalmatinska

Obavijest maslinarima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 42
  • 3
  • 0

Upozoravamo maslinare da je pregledom terena utvrđena pojava maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis), te su evidentirane početne štete na sortama sitnijeg ploda. Maslinarima savjetujemo pregled maslinika u ranim jutarnjim satima metodom otresanja grana na bijelu podlogu. Maslinov svrdlaš je pipa veličine oko 0,5 cm, smećkasto-crvene boje s izraženim rilcem s kojim ubada mladi plod masline.

Najugroženiji su maslinici na kamenitim područjima, te su masline uz gomile i sitnijeg ploda prve napadnute. Ukoliko se uoči prisutnost štetnika i primijete štete na maslinama (veći broj crnih plodova te svježi sitni crni ubodi na mladim plodovima) može se izvršiti tretiranje maslina. Registrirana su sredstva na osnovi dimetoata Rogor 40 i fosmeta Imidan 50 WP (registracija vrijedi do 29. srpnja 2014.). U maslinicima uključenim u ekološki i integrirani sustav proizvodnje navedena sredstva nemaju dozvolu za primjenu, već se samo mogu primijeniti u konvencionalnom sustavu proizvodnje.

Sredstva koristiti prema uputama proizvođača, upisati tretiranje u evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja te praznu ambalažu propisno zbrinuti.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.
e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner