Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 04.07.2014. 14:50
  • Primorsko-goranska

Obavijest maslinarima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 47
  • 2
  • 0

I dalje upozoravamo na lokalno prisustvo maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Maslinare upućujemo na redovito pregledavanje nasada na prisutnost ovog štetnika vrlo pažljivim vizualnim pregledima, otresanjem grana na bijelu podlogu i provjeravanjem ima li na plodu uboda. Također upozoravamo da je intenzitet pojave svrdlaša različit, pa tako i u narednom razdoblju može varirati ovisno o lokalitetu, do tada provedenim mjerama zaštite te provedenim mjerama zaštite u prethodnim sezonama. Dopuštene mjere zaštite provoditi samo ukoliko je to potrebno, što se vidi po većem broju crnih plodića te svježim ubodima (male crne okrugle točkice).

Posebnu pozornost treba obratiti u tradicionalnim maslinicima u kojima do sada nisu provedene preporučane mjere zaštite kao i u maslinicima u kojima su mjere provedene ali se nalaze u neposrednoj blizini tradicionalnih, zapuštenih i neobrađenih nasada zbog naleta štetnika sa tih površina. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner