Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 20.06.2014. 13:50
  • Primorsko-goranska

Obavijest maslinarima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 52
  • 3
  • 0

I dalje upozoravamo na lokalno sporadično prisustvo maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Maslinare upućujemo na redovito pregledavanje nasada na prisutnost ovog štetnika vrlo pažljivim vizualnim pregledima, otresanjem grana na bijelu podlogu te provjeravanjem postojanja uboda na plodiću.

Također upozoravamo da je intenzitet pojave svrdlaša različit, pa tako i u narednom razdoblju može varirati ovisno o lokalitetu, do tada provedenim mjerama zaštite te provedenim mjerama zaštite u prethodnim sezonama. Dopuštene mjere zaštite provoditi oviso o intenzitetu pojave štetnika u pojedinom nasadu, a prema potrebi tretiranje ponoviti. Posebnu pozornost treba obratiti u tradicionalnim maslinicima u kojima se ne provode redovne mjere zaštite protiv glavnih štetnika masline te u maslinicima koji se nalaze u neposrednoj blizini zapuštenih i neobrađenih maslinika.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primjenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner